Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo na poslovnem forumu Pobude treh morij: "Načrtujemo izgradnjo Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco."

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister dr. Jernej Pikalo se je danes, 6. junija, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležil poslovnega foruma Pobude treh morij. Na poslovnem forumu je sodeloval na panelu voditeljev, kjer so med drugim razpravljali o tehnološkem napredku.
1 / 3

Uvodoma je dr. Jure Leskovec, izredni profesor na univerzi Stanford v ZDA, predstavil izzive na področju razvoja umetne inteligence, nato pa je sledila razprava o Pobudi treh morij, o tem katere priložnosti prinaša, tako za razvoj EU kot tudi za okrepitev čezatlantskih odnosov med EU in ZDA. Poudarek je bil predvsem na področju industrije, tehnološkega razvoja in izobraževanja.

Minister dr. Pikalo je v razpravi med drugim poudaril, da postajajo s tehnološkimi in družbenimi spremembami izzivi družb vse bolj kompleksni. To pa pomeni tudi vedno bolj kompleksne izzive za izobraževalne sisteme, ki morajo tem spremembam slediti. Zato je poleg ustreznega izobraževanja potrebno razvijati tudi pogoje za razvoj in negovanje talentov v delovnih okoljih.

Minister je v razpravi posebej izpostavil pomembnost ravnotežja med spoloma. »Oba spola morata imeti ne le enak dostop, ampak tudi enake priložnosti, sicer se odpovedujemo talentu velikega dela populacije.«

V razpravi je minister še povedal, da načrtujemo izgradnjo Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco. »Namen centra bo med drugim zagotavljanje ne le vrhunske infrastrukture, ampak tudi odprtega in preglednega okolja za mreženje in povezovanje idej na področju umetne inteligence,« je še dejal minister.

Forum poteka ob robu dvodnevne Pobude treh morij in se ga udeležuje okoli 600 udeležencev iz več kot 40 držav. Soorganizirajo ga Vlada Republike Slovenije, Center za evropsko prihodnost in Gospodarska zbornica Slovenije.