Skoči do osrednje vsebine

Srečanje zunanjega ministra dr. Cerarja z zunanjim ministrom Poljske Czaputowiczem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes v Ljubljani, ob robu vrha Pobude Tri morja, srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Poljske Jacekom Czaputowiczem.

Minister dr. Miro Cerar in minister Jacek Czaputowicz | Avtor: STA

1 / 2

Minister Czaputowicz spremlja predsednika Republike Poljske Andrzeja Dudo, ki se v Sloveniji udeležuje vrha zgoraj omenjene pobude, sodeloval pa bo tudi kot govornik na Poslovnem forumu, ki poteka istočasno.

V pogovorih sta ministra izrazila zadovoljstvo nad dobrimi političnimi in gospodarskimi odnosi med državama. Najvišji predstavniki Slovenije in Poljske se redno srečujejo na bilateralnih obiskih ali ob robu multilateralnih dogodkov. Gospodarsko sodelovanje se krepi iz leta v leto. Poljska je 7. največji zunanjetrgovinski partner Slovenije in blagovna menjava se že približuje 2 milijardama evrov.

Med najpomembnejšimi temami pogovora je bilo sodelovanje obeh držav v Pobudi Tri morja. Ministra sta se strinjala, da lahko pobuda pomembno prispeva k razvoju prometne in energetske infrastrukture v Srednji Evropi, kar je ključnega pomena za nadaljnji gospodarski razvoj celotne regije. Minister dr. Cerar se je sogovorniku zahvalil za močno in številčno udeležbo iz Poljske, kar je posebno priznanje za Slovenijo kot organizatorja tega dogodka.

Ministra sta se pogovarjala tudi o sodelovanju v Evropski uniji, s posebnim poudarkom glede širitve EU.