Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade je sprejel ameriškega sekretarja za energetiko Ricka Perryja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes sprejel ameriškega sekretarja za energetiko Ricka Perryja, ki se v Sloveniji udeležuje vrha pobude Tri morja.

Rokovanje predsednika vlade in ameriškega sekretarja za energetiko Ricka Perryja | Avtor: Foto: Tamino Petelinšek, STA

1 / 3

Predsednik vlade je uvodoma poudaril, da so Slovenija in Združene države Amerike strateške partnerice ter zaveznice v Natu, in se zavzel za nadaljnje poglabljanje sodelovanja na političnem, gospodarskem ter varnostnem področju. Posebej je izpostavil odlično in dolgoletno sodelovanje med državama na področju civilne jedrske energije, saj je jedrska elektrarna Krško, ki obratuje od začetka osemdesetih let, opremljena z ameriško tehnologijo Westinghouse. Jedrska energija ostaja pomembna za zanesljivo oskrbo z energijo v Sloveniji.

Sogovornika sta se strinjala o pomenu nadaljnje krepitve sodelovanja med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike na vseh področjih, tudi na energetskem, s ciljem diverzifikacije virov ter poti za zagotavljanje varne, trajnostne in konkurenčne energije. Spregovorila sta tudi o ostalih sodobnih izzivih in grožnjah s poudarkom na pomenu zagotavljanja kibernetske varnosti, ki ravno tako zahtevajo še tesnejše čezatlantsko sodelovanje.