Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar gostil predsednika Skupščine Črne gore Brajovića

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes srečal s predsednikom Skupščine Črne gore Ivanom Brajovićem, ki se mudi na uradnem obisku v Ljubljani.

V konstruktivnem pogovoru sta sogovornika pozornost namenila dvostranskim odnosom, krepitvi sodelovanja v okviru NATO, širitvi Evropske unije in stanju pripravljenosti Črne gore na poti k EU ter regionalnemu sodelovanju in razmeram v regiji.

V pogovoru sta se sogovornika strinjala, da so odnosi med obema državama odlični, brez odprtih političnih vprašanj, kar je značilno za tradicionalno prijateljske države. Poudarjen je bil obojestranski interes, da se pozitiven razvoj sodelovanja, ki je razvejano na številnih področjih, nadaljuje tudi v prihodnosti.

Državi odlično sodelujeta tudi v okviru razvojnega sodelovanja. Črna gora ostaja programska prioriteta slovenske razvojne pomoči. V Črni gori je bilo v preteklih letih izvedenih več projektov, ki so pripomogli k temu, da je slovenska razvojna pomoč vidna in cenjena.

V pogovorih je bila namenjena pozornost tudi sodelovanju med državama v okviru članstva v NATO ter približevanju Črne gore Evropski uniji, kjer Črna gora ostaja vodilna kandidatka v pogajanjih z EU. Slovenska stran je potrdila pripravljenost za nadaljnjo podporo Črni gori v okviru bilateralne tehnične pomoči z angažmajem slovenskih strokovnjakov. Predsednik Skupščine Brajović se je zahvalil za podporo in pomoč, ki jo v luči približevanja evroatlantskim povezavam nudi Slovenija.

Minister dr. Cerar in predsednik Skupščine Brajović sta naslovila tudi razmere v regiji. Poudarila sta pomen konstruktivnih odnosov s sosednjimi državami in dobrega regionalnega sodelovanja.