Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Leon Behin na predsedniški pobudi: »Potrebujemo avtoceste prihodnosti.«

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin je v sredo, 5. junija 2019, na dogodku "Pobuda treh morij", ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, razpravljal v družbi visokih funkcionarjev, gospodarstvenikov in drugih uglednih gostov.

Panel je vodil ugledni gost in strokovnjak Jan – Jacques Sahel, podpredsednik ICANN. Udeleženci so tokrat razpravljali o digitalni preobrazbi družbe in informacijski varnosti.

V panelu o digitalizaciji so udeleženci izmenjali mnenja  o digitalni infrastrukturi, ki bo sposobna slediti hitri digitalni preobrazbi družbe. Razpravljali so o digitalni preobrazbi družbe in o novih priložnostih, ki jih ta prinaša za gospodarstvo, pa tudi za posameznega uporabnika.  Posebno pozornost so namenili umetni inteligenci in 5G revoluciji. Potreben je pravičen, zaupanja vreden, inovativen in varen razvoj informacijskih tehnologij, so soglašali. Nova napredna tehnologija je nujno potrebna za  krepitev evropske digitalne identitete, so še izpostavili.

Državni sekretar Leon Behin je v svojem  uvodnem nastopu pozdravil predsedniško pobudo, ki daje nove priložnosti za povezovanje in sodelovanje držav. Zavzel se je za digitalno avtocesto, ki bo prebivalcem EU omogočala enakovredno tekmo: »Tako kot potrebujemo sodobno železniško in cestno omrežje, potrebujemo tudi avtoceste prihodnosti. Omrežja nove generacije in visoko zmogljivi računalniki namreč postajajo hrbtenica za različne inovativne rešitve, tudi na področju umetne inteligence,« je podčrtal v svojem nagovoru. »Z izkušnjami iz uvedbe mobilnih omrežij predhodnih generacij želimo zgraditi 5G omrežje nove generacije, kar bo vplivalo na celotno družbo,« je povedal.

V nagovoru ni mogel mimo varnostnih izzivov: »Naša evropska soodvisnost pomeni, da lahko vsaka šibka točka v 5G omrežjih ali kibernetski napad v eni državi članic, prizadene EU kot celoto. Tako kot na vsaki avtocesti morajo veljati tudi na digitalni 5G jasna pravila, poleg tega pa mora biti zagotovljena visoka stopnja varnosti,« je razmišljal državni sekretar in v nadaljevanju poudaril, da »pri zaščiti ne smemo pozabiti na evropski pristop zaščite celovitosti 5G omrežja. Zavedati se moramo, da mamljive rešitve globalnih konkurentov odpirajo preveč vprašanj in tveganj. Tudi zato moramo izpeljati ustrezne ukrepe za oceno tveganj informacijske varnosti in okrepiti preventivne ukrepe«, je še dodal.

V Sloveniji danes in jutri poteka četrti vrh Pobude treh morij. V okviru pobude sodelujejo države članice iz srednje in vzhodne Evrope med Baltikom, Črnim in Jadranskim morjem.

Slovenija danes in jutri gosti ducat predsednikov držav in ministrov, okoli 500 gospodarstvenikov in drugih uglednih  gostov. Na tokratnem vrhu naj bi poskrbeli za pospešek pri uresničevanju konkretnih projektov z namenom zmanjšati razvojne zaostanke med vzhodno in zahodno Evropo.  Tudi na področju digitalizacije.