Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Bizjak se je udeležil varnostnega foruma To be secure

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije mag. Miloš Bizjak se je med 30. majem in 1. junijem 2019 udeležil varnostnega foruma To be secure v Budvi, ki ga je že 9. leto zaporedoma organiziralo Ministrstvo za obrambo Črne gore.

Teme letošnjega foruma so bile Zahodni Balkan, zveza Nato v novem geopolitičnem okolju, porast nacionalizma in vpliv dezinformacij. Potekal je tudi predsedniški panel, na katerem sta svoj pogled na varnostno situacijo v regiji delila predsednik Črne gore Milo Đukanović in predsednik Kosova Hasim Thaci. Ob odprtju foruma je imel govor tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je spregovoril na temo vključevanja držav v regiji v evroatlantske integracije. Na enem izmed panelov je nastopil tudi nekdanji obrambni minister Roman Jakič.

Ob robu foruma se je državni sekretar mag. Bizjak srečal tudi z državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Črne gore Slobodanom Filipovićem. Spregovorila sta o ključnih elementih dvostranskega sodelovanja med državama tako v letu 2019 kot tudi v prihodnje. Državni sekretar mag. Bizjak je še enkrat izrazil podporo Republike Slovenije pri vključevanju Črne gore v evroatlantske integracije.

Ministrstvo za obrambo že tradicionalno sodeluje na forumu To be secure, kjer ima hkrati priložnost izkazati podporo državam v regiji Jugovzhodne Evrope pri njihovih naporih na obrambnem področju in okrepiti svoje sodelovanje z drugimi državami, ki sodelujejo na forumu, ter slediti aktualnim obrambno-varnostnim tematikam v naši soseščini.

1 / 2