Skip to main content

Business to Diplomacy event in Štanjel on World Water Day

On the occasion of World Water Day, Štanjel Castle played host to the Business-to-Diplomacy (B2D) event "World Water Day 2023 – Accelerating Change". Slovenian water technology companies and institutions presented themselves to the foreign diplomatic corps.

Dogodek v Štanjelu so z uvodnimi nagovori otvorili državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar, državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Matej Skočir in župan občine Komen mag. Erik Modic. Vzporedno je v New Yorku potekala Mednarodna vodna konferenca Organizacije združenih narodov (OZN), na kateri je slovenska stališča predstavila ministrica Tanja Fajon.

Državni sekretar Žbogar je predstavil Slovenijo, ki je bogata z vodnimi viri in ima dobro strokovno znanje na področju celostnega upravljanja z vodami ter je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo. Ponaša se tudi z odličnimi dosežki pri čezmejnem vodnem sodelovanju. Predstavil je slovenska prizadevanja v okviru OZN mednarodne vodne konference za zagotovitev ambicioznih zavez in podporo za imenovanje posebnega odposlanca Združenih narodov za vodo. Na področju gospodarske diplomacije je državni sekretar zagotovil trdno podporo slovenskim podjetjem in institucijam pri vstopu na tuje trge ter predstavil načrtovane mednarodne aktivnosti. Prisotne tuje diplomate je povabil k sodelovanju v načrtovanih mednarodnih projektih varovanja vodnih virov in za primer navedel uspešno partnerstvo z Indijo v projektu revitalizacije reke Ganges.

Po uvodnih nagovorih je sledila predstavitev tehnološko naprednih in inovativnih slovenskih podjetij ter institucij vodnega sektorja: Microbium, Waboost, Roto Group, Infotim Ržišnik Perc, Valter Skupina, Alteja VCG.AI in IRCAI vodni observatorij. Na okrogli mizi o okoljskih izzivih in pomenu varovanja vodnih virov so razpravljali: veleposlanica dr. Smiljana Knez, posebna odposlanka za podnebno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, in predstavniki podjetja Alteja VCG.AI, Centra odličnosti - Vesolje.si, Nacionalnega Inštituta za biologijo in Geodetskega inštituta Slovenije.

Tuji diplomati so spoznali tudi kulturno dediščino gradu Štanjel, ki je bilo odlično prizorišče za dogodek. Arhitekt Fabiani je bil eden najvidnejših urbanistov svojega časa in inovator, ki je v Ferrarijevem grajskem vrtu zasnoval trajnosten vodni ekosistem, ki je še dan danes dragocen v tako sušnem in krhkem okolju, kot je Kras.

Dogodek je v sodelovanju z občino Komen organiziralo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.