Skoči do osrednje vsebine

Zvonko Černač, minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko

Zvonko Černač

Zvonko Černač, rojen 23. septembra 1962, je leta 1987 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in pridobil naziv univerzitetni diplomirani pravnik.

Po končanem šolanju se je najprej zaposlil pri sindikatih, po prvih demokratičnih volitvah pa je kot član izvršnega sveta Občine Postojna vodil področje upravnih notranjih zadev. Poklicno pot je nadaljeval v gospodarstvu, in sicer je bil dve leti pomočnik direktorja in vodja splošne službe v podjetju Postojnska jama, nato pa je za dobro leto prevzel naloge v. d. direktorja novoustanovljenega javnega zavoda Kobilarna Lipica. Po odhodu iz Lipice je do izvolitve v Državni zbor leta 2004 vodil Stanovanjski sklad občine Postojna.

V letih 2005–2011 je bil tudi nepoklicni podžupan občine Postojna, pristojen za komunalno in širšo družbeno infrastrukturo. Po prvem poslanskem mandatu (2004–2008) je bil poslanec še dvakrat (2008–2011, 2011–2014), vmes pa je v času druge Janševe vlade (2012–2013) vodil Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Kot poslanec je bil član različnih parlamentarnih odborov, predsednik KNOVS, predsednik preiskovalne komisije in član ustavne komisije. 

Pred vnovično izvolitvijo v Državni zbor leta 2018 je opravljal samostojno podjetniško dejavnost. V zadnjem sklicu Državnega zbora je bil imenovan za predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Bil je tudi član odbora za infrastrukturo in prostor, komisije za nadzor javnih financ, komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter nadomestni član v preiskovalni komisiji. V okviru strokovnega sveta SDS vodi odbor za infrastrukturo in prostor.