Skoči do osrednje vsebine

minister za solidarno prihodnost
Simon Maljevac

Avtor: Tamino Petelinšek / STA

Simon Maljevac, rojen 26. februarja 1981, je leta 2012 diplomiral na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in pridobil naslov diplomirani sociolog.

V času študija in pozneje je opravljal prostovoljno in honorarno delo v komunikacijskem inženiringu Directa ter v Društvu kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra, ki ga je vodil v letih 2007–2017. V času njegovega vodenja je društvo preraslo v največjo nevladno organizacijo LGBT-skupnosti v Sloveniji, v okviru katere je vodil številne nacionalne in mednarodne projekte ter tudi razvojni projekt Evropske komisije na Kosovu. Pri raziskovalnih, preventivnih in aktivističnih projektih je sodeloval z Ministrstvom za zdravje Republike Slovenije, Mirovnim inštitutom ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije. V tem obdobju je bil tudi odgovorni urednik revije Narobe.

Leta 2006 je postal predstavnik Slovenije v skupini EU Network mednarodne organizacije ILGA Europe, v letih 2007–2009 pa je bil tudi predsednik mednarodne mladinske organizacije IGLYO. V letih 2017 in 2018 je opravljal naloge vodje oddelka za spremljanje, ozaveščanje in preventivo pri Zagovorniku načela enakosti Republike Slovenije. Od leta 2018 je generalni sekretar Levice.

V času delovanja v nevladnem sektorju je sodeloval tudi na akademskem področju in v soavtorstvu izdal nekaj znanstvenih člankov v domačih in tujih znanstvenih revijah ter znanstveno monografijo »Obrazi homofobije«.

Od maja 2022 do januarja 2023 je opravljal funkcijo državnega sekretarja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije, pristojnega za področja enakih možnosti, družine, invalidov, starejših in deinstitucionalizacije.