Skoči do osrednje vsebine

državni sekretar, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe
dr. Luka Omladič

Avtor: Tamino Petelinšek / STA

Luka Omladič, rojen leta 1973, je doktoriral iz filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V preteklosti je bil zaposlen kot raziskovalec in pedagog na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter na svetovalnem in izobraževalnem podjetju Inštitut za aplikativno etiko.

Sodeloval je pri več mednarodnih projektih, povezanih z etiko znanosti in tehnologije ter okoljsko etiko. Bil član Svetovne komisije za etiko v znanosti in tehnologiji (COMEST) pri organizaciji UNESCO, kjer je bil med drugim soavtor in poročevalec poročila »Etična načela za podnebne spremembe« (od leta 2010 do 2015) in »Poročila o etiki robotike« (leta 2017). Leta 2020 je bil član mednarodne skupine, ki je pripravila predlog za »Priporočilo o etiki umetne inteligence«.

Je avtor številnih strokovnih in poljudnih besedil s področja okoljske etike in okoljevarstva, med drugim predgovorov k slovenskim izdajam del Naomi Klein in Georgea Monbiota, ter urednik številnih knjižnih prevodov. Je pogost sogovornik javnih medijev na temo okoljevarstva, med drugim je avtor serije okoljskih kolumn v časniku Delo.
Z okoljskim in družbenim aktivizmom se je ukvarjal tudi kot sodelavec več nevladnih organizacij in pobud.

V času od avgusta 2022 do januarja 2023 je bil zaposlen kot sekretar v kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe in deinstitucionalizacije.