Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 • Uspešno družinsko podjetje Pet Pak, ki je na slovenskem trgu vodilno na področju proizvodnje visokokakovostnih izdelkov iz ekološko razgradljive PET plastike, se po več kot 15-ih letih delovanja v Ilirski Bistrici, seli v Postojno, kjer je danes odprlo nove, sodobne proizvodno-poslovne prostore v vrednosti 15,37 milijonov evrov. Na novi lokaciji bo podjetje v prihodnjih letih podvojilo proizvodnjo in ustvarilo 23 novih delovnih mest, od tega pa najmanj 10 visokokvalificiranih. Zadevno investicijo je z nepovratnimi sredstvi v višini 3 milijonov evrov podprlo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 • Minister Zdravko Počivalšek je danes uspešno zaključil z zadnjo predstavitvijo sektorskih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki jih je imel pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta (EP). V tem tednu je nastopal pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO), Odborom za mednarodno trgovino (INTA), Odborom za turizem (TRAN) in Odborom za industrijo in raziskave (ITRE).

 • V ljubljanskem BTC Cityju je tudi uradno zaživelo Digitalno središče Slovenije – Tehnologija za ljudi, stičišče slovenskega razvoja in gospodarskega napredka. Do konca leta bo širši javnosti omogočen stik z najnaprednejšimi tehnologijami, izdelki, storitvami in izobraževalnimi programi s področja novih tehnologij. Osrednji gospodarski dogodek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije (EU) je edinstveni evropski primer spodbujanja gospodarstva v celotnem času predsedovanja.

Aktualno

 • Pojasnila glede povračila nadomestila plače za skrajšani delovni čas

  V okviru sprejetega Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT), ki velja od 14. julija 2021, so bili nekateri obstoječi ukrepi podaljašni, dodani pa so bili tudi novi, dodatni ukrepi, predvsem na področju turizma in gostinstva ter na področju športa in kulture. Nekateri ukrepi so urejeni na novo, kar velja tudi za ukrep povračila nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas.

 • Dogodek na področju enotne evropske podatkovne infrastrukture in storitev

  Dne 22. julija 2021 je v Ljubljani potekal prvi povezovalni dogodek za industrijske partnerje za integriran čezmejni večdržavni projekt skupnega evropskega pomena "Skupna evropska infrastruktura za podatke in storitve". Slovenija se je v procesu priprave Načrta za okrevanje in odpornost pri pripravi tega projekta pridružila skupini desetih držav članic EU.

 • Objavljen je razpis za podjetja, samostojne podjetnike in zadruge

  Podjetja, samostojne podjetnike in zadruge obveščamo, da je bil 16. julija 2021 v Uradnem listu objavljen Javni razpis za dodeljevanje razvojnih posojil na obmejnih problemskih območjih-B5, na katerega lahko vlagatelji oddajo vlogo.

Dogodki

 • Digitalno središče Slovenije: Tehnologija za ljudi

  Digitalizacija, umetna inteligenca, robotika, družba 5.0, kibernetska varnost, inovativne tehnologije, inovacije, mobilnost, energetika, pametna mesta in skupnosti, trajnostna družba in gospodarstvo so le nekatera tematska področja, ki bodo predstavljena v Digitalnem središču Slovenije – Tehnologija za ljudi, v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

  BTC City Ljubljana