Skoči do osrednje vsebine

Obisk predsednika Evropskega raziskovalnega sveta Jean-Pierre Bourguignona v Sloveniji

do
Na povabilo ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala na obisk v Slovenijo prihaja predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) prof. Jean-Pierre Bourguignon. To bo že njegov tretji obisk v Sloveniji, od leta 2014, odkar predseduje ERC.

V četrtek, 28. novembra, se bo ob 10. uri na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani srečal z odličnimi raziskovalci in raziskovalkami, popoldne pa bo obiskal še Institut »Jožef Stefan« in Kemijski inštitut.

 Ob obisku visokega gosta bo tudi novinarska konferenca. Na njej bodo sodelovali:

  • prof. Jean-Pierre Bourguignon, predsednik Evropskega raziskovalnega sveta;
  • dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport;
  • prof. dr. Andrej Kitanovski, prodekan za pedagoško dejavnost II. in III. stopnje Fakultete za strojništvo UL.

Novinarska konferenca bo v četrtek, 28. novembra, ob 12.30 uri v prostorih Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani (Aškerčeva cesta 6, Soba dekanov, I. nadstropje). 


Evropski raziskovalni svet (ERC) je bil ustanovljen leta 2007 z namenom spodbujanja znanosti najvišje kakovosti v Evropi preko kompetitivnega financiranja in podpore raziskavam kot jih narekuje znanstvena radovednost na vseh področjih znanstvenega delovanja. Edini kriterij za podelitev finančnih sredstev je znanstvena odličnost. Letno objavijo razpis za začetnike samostojne raziskovalne poti »Starting Grant«, razpis za tiste, ki utrjujejo svojo samostojno znanstveno kariero »Consolidator grant« in razpis za že uveljavljene znanstvenike »Advanced Grant«. Pred nekaj leti so uvedli še razpis »Synergy Grant«, namenjen velikim multidisciplinarnim projektom, ki zahtevajo sodelovanje dveh do štirih raziskovalcev. Z namenom spodbujanja prenosa raziskovalnih rezultatov v prakso se vodje ERC projektov lahko prijavijo tudi na razpis za dodatna sredstva za presojo inovativnega potenciala svojih raziskav (»Proof of Concept Grant«). Od začetka delovanja ERC so slovenski raziskovalci pridobili deset projektov, od tega dva v 7. okvirnem programu in osem v Obzorju 2020. Dobitniki prihajajo z Univerze v Ljubljani, Instituta »Jožef Stefan« in Kemijskega inštituta. ERC projekti so zelo pomembni, saj krepijo mednarodno prepoznavnost raziskovalcev in jim tudi finančno omogočijo večletno samostojno raziskovalno delo na najvišji ravni, vključno z nakupom potrebne raziskovalne opreme. Pridobitev projekta je pomembna tudi za mlade, ki sodelujejo na projektu, saj se na ta način se vzgajajo bodoči vrhunski raziskovalci.