Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na novinarsko konferenco: Prva objava rezultatov raziskave PISA 2018

do
V torek, 3. decembra 2019, ob 11. uri bo v tiskovnem središču Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (Masarykova 16, Ljubljana) novinarska konferenca o prvih rezultatih najnovejšega kroga Programa mednarodne primerjave dosežkov učencev in učenk PISA.

Na novinarski konferenci bosta sodelovala:

  • dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport;
  • Klaudija Šterman Ivančič, Pedagoški inštitut, nacionalna koordinatorka PISA za Slovenijo, ki bo predstavila prve rezultate PISA 2018.

Predstavili bomo rezultate najnovejšega preverjanja bralne, matematične in naravoslovne pismenosti slovenskih 15-letnikov v mednarodni primerjavi, ki je potekalo spomladi leta 2018. Rezultate raziskave PISA 2018 bomo predstavili tudi v kontekstu ugotavljanja pravičnosti v izobraževanju in blagostanja (dobrega počutja, zadovoljstva) učencev in učenk v šolskem prostoru.

PISA 2018 je v mednarodnem prostoru že sedmi, za Slovenijo pa peti krog zbiranja podatkov v okviru programa preverjanja bralne, matematične in naravoslovne pismenosti 15-letnikov. V vsakem krogu se ena od teh pismenosti preverja podrobneje in bolj poglobljeno in leta 2018 je to bila, ponovno po letu 2009, bralna pismenost. Spomnimo, da so bili rezultati o bralni pismenosti za Slovenijo leta 2009 pod povprečjem OECD, da pa so zadnji rezultati PISA 2015 pokazali pomembno izboljšanje, saj so bili tudi bralni dosežki slovenskih 15-letnikov, podobno kot matematični in naravoslovni v vseh dosedanjih krogih, nad povprečjem OECD.

Po novinarski konferenci se bo ob 12. uri (predvidoma do 14. ure) v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, nadaljevala prva obravnava rezultatov PISA 2018, najprej v obliki nekoliko daljše in podrobnejše predstavitve rezultatov in nato v razpravi z državno sekretarko, go. Martino Vuk, ter s strokovnimi sodelavci in partnerji MIZŠ.