Skoči do osrednje vsebine

Nacionalna konferenca "Industrija prihodnosti", 12. 6. 2019

Brdo piri Kranju
12. junija 2019 je na Brdu pri Kranju potekala konferenca z naslovom ''Industrija prihodnosti''. Konferenca je bila posvečena razpravam o zeleni, kreativni, pametni in sodelujoči industriji prihodnosti. Predstavljene so bile razvojne politične dileme in izzivi ter dosežki in načrti slovenske industrijske politike.

V pozdravnih nagovorih so spregovorili predsednik Vlade RS Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, evropska komisarka za promet Violeta Bulc in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.

Poudarili so pomen in izzive slovenske industrije. Opozorili so na tesne povezave med proizvodnjo in storitvami. Komisarka Bulc je spregovorila o izzivih evropske industrije, Slovenijo je pozvala, da pripravi odločno industrijsko politiko, ki bo aktivno soustvarjala tudi evropsko industrijsko politiko.

Profesor Jožef Medved s Fakultete za naravoslovje in tehnologijo je opozoril na pomanjkanje kadrov in na potrebo po zagotovitvi ustreznih spretnosti za soočenje z izzivi digitalizacije in  industrije 4.0.

V okviru štirih vzporedno potekajočih panelov je razprava tekla o zeleni, kreativni, pametni in sodelujoči industriji. Udeleženci so poudarili pomen krožnega gospodarstva, vstopanja v globalne vrednostne verige ter potrebo po novih prebojih v tehnoloških procesih ter proizvodnji inovativnih proizvodov in storitev.

Več informacij o konferenci je na voljo tudi na arhivskih spletnih straneh MGRT.