Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na zasedanje ministrov v Budimpešto

Budimpešta
Državna sekretarka Ministrstva za infrastrukturo Nina Mauhler se bo udeležila zasedanja ministrov za promet v Budimpešti.

Ministrstvo za inovacije in tehnologijo Republike Madžarske vabi  na 5. Sestanek prometnih ministrov Azija – Evropa (ASEM TMM5).  

Azijsko-evropsko srečanje (ASEM) je medvladni proces za spodbujanje dialoga in sodelovanja med Azijo in Evropo. Trenutno obsega 53 partnerjev: 30 evropskih in 21 azijskih držav, Evropsko unijo in sekretariat ASEAN. ASEM obravnava politična, gospodarska, finančna, socialna, kulturna in izobraževalna vprašanja skupnega interesa v duhu medsebojnega spoštovanja in enakega partnerstva.

Vrh ASEM je srečanje voditeljev držav in vlad, predsednika Evropskega sveta, predsednika Evropske komisije in generalnega sekretarja Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN). Vzporedno potekajo tudi srečanja ministrov za promet (Transport Ministers Meeting – TMM).

Tokratno srečanje je peto po vrsti. Predstavljene bodo aktualne teme s področja digitalizacije v prometu, razogličenja in trajnostne mobilnosti, predviden je tudi sprejem deklaracije na sestanku ministrov. Deklaracija poudarja pomen spodbujanja zelenega prometa in trajnostnega razvoja prometa  tako za evropsko kakor za  azijsko regijo. To je možno z  nadaljnjim širjenjem inovativnih tehnologij.