Skoči do osrednje vsebine

Letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti Ecsite, ECSITE2024

do
Gospodarsko razstavišče,
Ljubljana
Po uspešni kandidaturi Zavoda Kersnikova bo Slovenija letos gostila letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti mednarodne mreže Ecsite, ki predstavlja enega najpomembnejših srečanj svetovnih strokovnjakov s področja popularizacije ter komuniciranja znanosti, kulture ter projektov navezujočih na trajnostni razvoj, raziskave in tehnologije.

Po uspešni kandidaturi Zavoda Kersnikova bo Slovenija letos gostila letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti mednarodne mreže Ecsite, ki predstavlja enega najpomembnejših srečanj svetovnih strokovnjakov s področja popularizacije ter komuniciranja znanosti, kulture ter projektov navezujočih na trajnostni razvoj, raziskave in tehnologije.

Lokalni gostitelj letnega srečanja mreže Ecsite (European Network of Science Centers and Museums) je Zavod Kersnikova, ki programsko deluje na presečišču umetnosti, znanosti in družbe in je uspešno kandidiral na mednarodnem razpisu za organizacijo letnega srečanja, ki bo potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 5. in 8. junijem 2024. Dogodek združuje udeležence iz več kot 323 evropskih in svetovnih institucij iz več kot 50 držav (5 kontinentov).

Ecsite letna konferenca predstavlja enega najpomembnejših srečanje strokovnjakov s področja popularizacije ter komuniciranja znanosti, kulture ter projektov, vezanih na trajnostni razvoj, raziskave in tehnologije. Udeleženci konference Ecsite, ki prihajajo iz več kot 323 evropskih in svetovnih institucij, predstavljajo več kot 50 držav (5 kontinentov), so v veliki  večini direktorji in vodstveni profili znanstveno raziskovalnih institucij in muzejev, menedžerji, raziskovalci, funkcionarji evropskih institucij, predstavniki muzejev, znanstvenoraziskovalnih centrov, znanstveno-tehnoloških parkov, koordinatorji mednarodnih projektov in predstavniki zasebnih podjetij.

Ecsite mreža s svojimi projekti do letno doseže do 40 milijonov ljudi, njen cilj delovanja pa je medsebojno sodelovanje, vključevanje v mednarodne projekte, iskanje mednarodnih partnerjev in vzpodbujanje ozaveščanja o pomembnem vplivu znanosti v družbi ter pomena vzdržnega razvoja. 

Gostovanje mednarodne konference Ljubljano postavlja na mednarodni zemljevid držav gostiteljic konference Ecsite in bo prispevalo k informiranju strokovne javnosti o možnostih vključevanja v evropske projekte, seznanjanju s primeri dobrih praks, sklepanju mednarodnih partnerstev in pridobivanju novih znanj, informacij in dodatnih možnosti prepotrebnega mednarodnega mreženja.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije že dlje časa prepoznava pomen promocije znanosti, ustreznega komuniciranja znanosti in vključevanja javnosti v znanstvenoraziskovalno dejavnosti ter ocenjuje gostovanje letnega srečanja mreže Ecsite v Sloveniji kot priznanje za dosedanje delo vseh slovenskih akterjev na tem področju in hkrati kot tisti dejavnik, ki lahko pripomore k nadaljnji krepitvi zavedanja pomena znanosti v splošni družbi. Hkrati dogodek predstavlja tudi dobro platformo za predstavitev znanja, izkušenj in vedenja slovenskih raziskovalnih organizacij in drugih relevantnih akterjev na tem področju. Skladno s tem bo ministrstvo letno konferenco Ecsite podprlo v so-gostiteljski vlogi.  

V času konference, ki poteka 3 dni (vključno s pred-konferenčnim dnem) se pričakuje, da se bo v Ljubljani zbralo okvirno 1.000 udeleženk in udeležencev s področja popularizacije in komuniciranja znanosti ter vključevanja javnosti v znanstvenoraziskovalne dejavnosti. V okviru programa je ob plenarnem delu predvidenih več kot 80 vsebinskih razprav, seminarjev in delavnic.  V času trajanja konference poteka tudi razstavno-tematski del konference »Business bistro«, v sklopu  katerega je predvidenih 65 mednarodnih razstavljavcev, kjer se navezujejo poslovni in gospodarski stiki ter sklepajo mednarodna partnerstva.

Podrobnejše informacije glede programa, udeležbe oziroma registracije so na voljo na spletni strani organizatorja (v angleščini) oziroma direktno pri gostitelju Zavodu Kersnikova na njihov elektronski naslov.