Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na konferenci o implementaciji in operacionalizaciji pakta o migracijah in azilu

do
Gent, Belgija
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se bo med 28. in 30. aprilom 2024 v Gentu v Belgiji na povabilo belgijskega predsedstva Svetu Evropske unije udeležil ministrske konference o implementaciji in operacionalizaciji pakta o migracijah in azilu.

Na dnevnem redu konference, ki jo bosta z uvodnima nagovoroma odprli komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in belgijska državna sekretarka za migracije in azil Nicole de Moor, sta dve celodnevni razpravi ministrov za notranje zadeve, ki bosta razdeljeni na štiri vsebinske sklope.

Tako se bodo ministri v razpravi osredotočili na proces implementacije, pri čemer bo treba doseči enotno razumevanje skupnega izvedbenega načrta in priprave nacionalnih izvedbenih načrtov. Prav tako je treba določiti tudi časovnico in vlogo vseh deležnikov pri implementaciji pakta, vključno z vlogo agencij EU ter finančnim in operativnim vidikom implementacije.

Evropska komisija mora tri mesece po uveljavitvi pakta pripraviti skupni implementacijski načrt Evropske unije. Predvidoma bo načrt temeljil na različnih vsebinskih gradnikih, ki se med seboj povezujejo horizontalno. To so med drugim skupni informacijski sistem, nov sistem za nadzor meja, pošteni in učinkoviti postopki za mednarodno zaščito, novi dublinski sistem, učinkovito in pošteno vračanje migrantov, ki niso upravičeni do zaščite, solidarnost, ki deluje, pripravljenost, kontingentno načrtovanje in odziv na krize, integracija, preprečevanje nezakonitih migracij in krepitev zakonitih migracij.

Na podlagi skupnega implementacijskega načrta Evropske unije bodo morale države članice s pomočjo Evropske komisije in agencij šest mesecev po uveljavitvi pakta predložiti nacionalne implementacijske načrte, katerih implementacijo mora biti zaključena dve leti od uveljavitve.

Potem ko je v začetku aprila dogovor o paktu potrdil Evropski parlament, bo končno odločitev podal še Svet Evropske unije na enem od prihodnjih majskih zasedanj. Proces implementacije pakta bo predvidoma trajal dve leti od uveljavite pakta, ki bo predvidoma poleti 2024.

Pri implementaciji pakta, ki ga je Slovenija podprla, saj migracije obravnavan na celosten način, gre za izjemno zahteven proces tako na področju prenosa zakonodaje kot tudi prenove postopkov, ki ga bo vodilo Ministrstvo za notranje zadeve skupaj z drugimi pristojnimi resorji.