Skoči do osrednje vsebine

Javno povabilo zainteresirani strokovni javnosti na Globalni forum o etiki v umetni inteligence

do
Brdo pri Kranju
Vljudno vabimo zainteresirano javnost na Globalni forum o etiki v umetni inteligenci z naslovom Spreminjanje krajine upravljanja z umetno inteligenco (angleško Changing the landscape of AI Governance). Forum, ki ga pod pokroviteljstvom Unesca gosti Republika Slovenija, bo potekal 5. in 6. februarja 2024 v Kongresnem centru Brdo.

Mejne tehnologije umetne inteligence, vključno s hitro razvijajočimi se generativnimi modeli, postajajo zmogljivejše in sposobnejše za vrsto nalog. Vlade so priča številnim priložnostim, ki jih lahko umetna inteligenca ponuja v gospodarstvu in družbi. Vendar pa tovrstne tehnologije lahko predstavljajo resna tveganja in povzročajo škodo, če so razvite brez ustreznih varoval. Tveganja predstavljajo krepitev  konfliktov in nasilja na spletu in zunaj njega, ustvarjanje in širjenje dezinformacij v velikem obsegu, širjenje diskriminacije na podlagi spola, rase, narodnosti in drugih kategorij, omogočanje kibernetskih napadov ali prevar, kršenje zasebnosti, spodkopavanje obstoječih mehanizmov varstva pravic intelektualne lastnine ter krčenje težko pridobljenih demokratičnih norm in vrednot, vključno s človekovimi pravicami in temeljnimi svoboščinami.

Kot odgovor na tako kompleksne izzive države preučujejo optimalne ureditve za upravljanje z  umetno inteligenco, pri čemer združujejo različne politične, institucionalne in regulativne ukrepe ter skušajo izkoristiti vpliv digitalne preobrazbe v korist svojih prebivalcev, ne da bi pri tem ogrozile njihovo blaginjo. Te pobude, ki potekajo na nacionalni, regionalni in svetovni ravni, drastično spreminjajo krajino upravljanja z umetno inteligenco.

Pravilno upravljanje z umetno inteligenco je eden najpomembnejših izzivov našega časa, ki zahteva izmenjavo znanja na podlagi spoznanj in dobrih praks različnih zakonodaj po vsem svetu. Globalni forum 2024 nadaljuje delo prvega globalnega foruma, ki ga je decembra 2022 gostila Češka republika. Dve leti po tem, ko je 193 držav članic novembra 2021 sprejelo Unescova priporočila o etiki v umetni inteligenci – prvi globalni normativni instrument na tem področju – se bodo na Brdu zbrali voditelji držav, ministri in visoki predstavniki vlad ter vodilni svetovni strokovnjaki s področja etike v umetni inteligenci, da bi ocenili napredek pri izvajanju priporočil.

Prvi dan foruma bodo visoki predstavniki vlad ter vodilni predstavniki v industriji, znanstvenih in raziskovalnih ustanovah ter nevladnih organizacij izmenjali svoja spoznanja in dobre prakse o upravljanju z umetno inteligenco na svetovni, regionalni in nacionalni ravni.

Drugi dan foruma bodo vodilni strokovnjaki predstavili priložnosti in izzive, ki jih prinaša umetna inteligenca za spodbujanje enakosti spolov, raznolikosti in nediskriminacije. Prav tako bodo spregovorili o možnostih nadzora umetne inteligence, sodelovanju javnega in zasebnega sektorja ter podali oceno o etičnem vidiku vpliva umetne inteligence na družbo.

Na forumu bodo predstavljeni projekti Globalni observatorij za etiko v umetni inteligenci, Unescova mreža strokovnjakov za etiko v umetni inteligenci brez meja ter Zbirka orodij za zaposlene v pravosodju.

Dogodek bo potekal v angleščini, tolmačenje bo zagotovljeno v slovenski in francoski jezik.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani konference.

Prijava

Za udeležbo na lokaciji Brdo pri Kranju je potrebna prijava na registracijski platformi pod zavihkom General Public. Prijave so odprte do 19. januarja 2024 in jih sprejemamo do zapolnitve prostih mest.

Konferenca bo predvajana v živo tudi preko spletne platforme. V primeru spremljanja dogodka preko spleta ni potrebna registracija – povezava bo objavljena na spletni strani konference.

Vljudno vabljeni.