Skoči do osrednje vsebine

Tudi na letošnji Informativi navdušujemo za izbiro kariere v turizmu

do
Gospodarsko razstavišče (hala C), Ljubljana
V petek, 19. januarja 2024, bo svoja vrata za dva dni odprl sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo v hali C na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport predstavljene tudi karierne priložnosti v turizmu. Častni pokrovitelj 15. Informative pa je minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport bodo v sodelovanju z Javno agencijo RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije SPIRIT Slovenija potekale predstavitve za promocijo lesarskih poklicev pod skupnim geslom Lesarstvo - tvoja prihodnost, v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo - STO pa predstavitev poklicev oziroma kariernih priložnosti v gostinstvu in turizmu.

Sejem letos poteka 19. in 20. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, med 9.00 in 18.00 uro.

Oba dneva še posebej vabljeni na razstavni prostor našega ministrstva v hali C, kjer bodo lahko mladi, njihovi starši in učitelji preko modernih interaktivnih vsebin, praktičnih prikazov in vsebinskega svetovanja spoznavali aktualne poklicne priložnosti v gostinstvu in turizmu. Mladi obiskovalci, ki jih zanima kariera v turizmu, bodo lahko prejeli informacije o značilnosti poklicev ter možnosti vpisa na srednje in višje šole za gostinstvo in turizem.

V petek, 19. januarja 2024:

  • bo na sejmu prisoten tudi častni pokrovitelj 15. Informative minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki si bo Informativo ogledal skupaj z mladimi in bo s sodelavci na voljo za različna vprašanja;
  • ob 12.15 vas vabimo na odprti oder na strokovni posvet »KARIERA V GOSTINSTVU IN TURIZMU – USTVARJAM DOŽIVETJA«, kjer bodo svoje izkušnje in razgibano delo predstavili vrhunski chef Jorg Zupan, direktor hotela Jernej Osterman in nekateri drugi sogovorniki. Z njimi se bo pogovarjala priljubljena igralka Gaja Filač.

Program predstavitev ministrstva

Oba dneva bodo na stojnici v hali C med 9.00 in 18.00 uro potekale predstavitve poklicev s področja turizma in lesarstva.

S področja turizma:

  • Informiranje Direktorata za turizem Ministrstva za gospodarstvo in turizem
  • Peka carskega praženca (program Kuhar) - Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenija
  • QR kviz (program Turizem) - Turistica

S področja lesarstva: 

  • Predstavitve programov:
    • Lesarski programi: obdelovalec lesa, mizar in lesarski tehnik - vse srednje lesarske šole
    • Višje šolski program Inženir lesarstva - višje lesarske šole
    • Diplomirani inženir lesarstva (visokošolski program in univerzitetni program), magister inženir lesarstva, magister inženir trajnostnega grajenega okolja in doktor znanosti - Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo
  • Predstavniki lesarskih podjetij bodo predstavili delovne procese, možnosti usposabljanj in izobraževanj ter možnosti zaposlitev. Tam bodo:
    • Bobič Yacht Interior d. o. o.
    • Hit Preless, Proizvodnja, Trgovina In Transport, d. o. o.
    • Gašper trženje d. o. o.
    • ALPLES, industrija pohištva, d. d.
    • PLP Lesna industrija d. o. o.
  • Na ogled bodo izdelki, ki so jih tekom izobraževalnega procesa naredili dijaki in študenti.
  • Predstavniki Biotehniške fakultete bodo obiskovalcem z mikroskopom prikazovali vrste in zgradbo lesa.

Poleg tega bodo potekale dodatne predstavitve poklicev s področja turizma: 

Petek, 19. januar 2024

9:00 – 14:00

Mešanje koktejlov (barmani), študenti VSŠ Bled

9:30 – 10.30

Predstavitev priprave restavracijskih sladic, študentka VSGT Maribor

10.30 – 13.00

Masaža rok (program Velnes), študentki VSŠ Bled

13:00 – 15:00  

VR očala -  (prikaz gradov Posavja in še kaj) (Management turističnih destinacij) - Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru

15.00 – 16.00  

VR očala - 360 stopinjsko snemanje s strani študentov (management turističnih destinacij) - Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem Turistica

16.00 – 17.00 

Priprava tatarskega bifteka iz tune (kuhar), študent, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC), Višja strokovna šola

Posvet - od 12:15 do 13:00 na prizorišču Forum: "Kariera v gostinstvu in turizmu – Ustvarjam doživetja"

Priljubljena igralka Gaja Filač se bo pogovarjala z uspešnimi posamezniki s področja gostinstva in turizma. O svojih izkušnjah in poklicni poti bodo spregovorili:

  • Jorg Zupan, vrhunski chef, prvi ljubljanski ponudnik z Michelinovo zvezdico,
  • Jernej Osterman, direktor hotela v Ljubljani,
  • Aleš Gorenc, barista, ki je tudi ambasador tega poklica,
  • Matic Čot, barman, ki je tudi ambasador tega poklica,
  • Matic Slabe, vodja projektov v turistični agenciji.

V pogovoru bo sodeloval tudi Nik Schwarmann – Schwarzi, ki je sodeloval pri snemanju promocijskih filmov za družbeno omrežje TIK TOK in se seznanil s predstavljenimi poklici.

Sobota 20.januar 2024

9.00 – 11.00

Masaža rok (program Velnes) - študentki VSŠ Bled

11.00 – 13.00

VR očala - Študentski studio za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu - UP FTŠ Turistice

13:00 – 15:00

VR očala - gradovi Posavja in še kaj (management turističnih destinacij) - Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru

O dogodku Informativa

Informativa je največji vseslovenski predinformativni dan, ki na enem mestu ponuja celovite informacije o izobraževalnih, poklicnih in zaposlitvenih priložnostih za mlade doma in po svetu. Namenjena je učencem, dijakom, študentom in odraslim. 

Poteka tik pred uradnimi informativnimi dnevi, na enem mestu pa predstavi srednješolske, visokošolske, višje, strokovne, dodiplomske in podiplomske študijske programe, mednarodne izmenjave, poklice, prekvalifikacije, obštudijske dejavnosti idr. Vzporedno poteka tudi zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev. Za vse, ki se odločajo za karierno pot, predstavlja enkratno priložnost za pridobitev informacij iz prve roke.