Skoči do osrednje vsebine

Ministrsko srečanje držav Salzburškega foruma

Kdaj
Kje Kongresni center Brdo pri Kranju
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar bo gostil ministre za notranje zadeve držav članic Salzburškega foruma.

Na forumu bodo sodelovali ministri za notranje zadeve Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Romunije in Slovaške – Gerhard Karner, Kalin Stoyanov, Davor Božinović, Marian-Cătălin Predoiu in Matúš Šutaj Eštok. Na forum pridejo tudi predstavniki ministrstev za notranje zadeve Češke, Madžarske in Poljske, predstavniki Evropske komisije ter agencij Evropskega policijskega urada (Europol) in Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex).

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ob potrjeni številni udeležbi na visoki ravni izraža zadovoljstvo: »To kaže, da je Slovenija pomembna partnerica v okviru Evropske unije in s svojimi pobudami pomembno sooblikuje evropske politike.« Slovenija kot trenutno predsedujoča forumu je na dnevni red foruma uvrstila dve zelo aktualni temi s področja notranjih zadev. Tako se bodo ministri posvetili prihodnosti schengenskega območja, kjer bo govor tudi o pomenu pridružitve geostrateških partneric Romunije in Bolgarije. Druga tema pa bo boj proti tihotapljenju migrantov, čemur Slovenija daje veliko poudarka in krepi policijsko sodelovanje z državami v regiji in širše.

Ob robu srečanja bo tudi trilateralno srečanje ministrov za notranje zadeve Slovenije, Avstrije in Hrvaške, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa bo opravil tudi več dvostranskih srečanj. Po skupinskem fotografiranju ob 11. uri bo sledila izjava za javnost ministrov za notranje zadeve Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Medijski program

8.45: Trilateralno srečanje ministrov za notranje zadeve Slovenije, Avstrije in Hrvaške - Fototermin ob začetku srečanja (dvorana Splendens, Kongresni center)

9.20: Prihod gostov - Fototermin ob rokovanju ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja z vodji delegacij (preddverje, Kongresni center)

9.30: Začetek konference - Fototermin ob odprtju konference z nagovorom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja (dvorana Grandis, Kongresni center)

11.00: Skupinska fotografija - Fototermin (pred vhodom v Kongresni center)

Sledi Izjava za javnost (Steklena dvorana 1, Kongresni center)

Predstavnike medijev prosimo, da prihod na Brdo pri Kranju zaradi varnostne kontrole (v Gradu Brdo) načrtujete najkasneje pol ure pred začetkom dogodka:
- ob 8.15, če boste fotografirali začetek tristranskega srečanja,
- ob 8.45, če boste fotografirali začetek konference,
- ob 10.30, če boste sodelovali na novinarski konferenci.