Skoči do osrednje vsebine

23. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23 – Konferenca za Sredozemlje

do
Hotel Bernardin Portorož
Slovenija bo v Portorožu gostila 23. zasedanje sredozemskih držav in drugič v zgodovini prevzela dvoletno predsedovanje Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja, bolj znani pod imenom Barcelonska konvencija. Tokratno srečanje poteka pod sloganom Za zeleno Sredozemlje: od odločitev k dejanjem.

Slogan predsedovanja poudarja prehod k izvajanju sprejetih odločitev za dosego trajnostnega razvoja Sredozemlja in za zeleni prehod v praksi. Slovenija si kot pogodbenica prizadeva za uveljavljanje ekosistemskega pristopa pri načrtovanju razvoja s krepitvijo pomena modrih in zelenih koridorjev pri prostorskem načrtovanju in upravljanju za ohranjanje obalne in morske biotske raznovrstnosti ter ekosistemskih storitev. 

Slovenija podpira vizijo modrega Sredozemlja: čistega in zdravega morja, brez plastičnih odpadkov, z zagotovljenimi zdravimi ribjimi fondi, inovativnim okoljem, ki je zmožno prispevati k trajnostnemu modremu gospodarstvu.

V okviru zasedanja bo v četrtek, 7. decembra 2023 potekalo ministrsko zasedanje.

Udeležence zasedanja pa bosta uvodoma nagovorila predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in državna sekretarka Maša Kociper

Odprtje ministrskega zasedanja bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu na spletnem mestu:
https://www.gov.si/neposredni-prenos ter na https://www.youtube.com/@VladaRepublikeSlovenije/

Na ministrskem zasedanju bo sprejeta tudi tako imenovana Portoroška ministrska deklaracija. Pogajanja o vsebini deklaracije med državami pogodbenicami že potekajo, z njenim sprejetjem pa se bodo države zavzele za ukrepe hitrejšega zelenega prehoda in za investiranje v vodno, podnebno, prehransko in energetsko bolj varno prihodnost.

Ob tem spomnimo, da bo prav v tem obdobju v Dubaju potekalo tudi 28. zasedanje pogodbenic Konvencije o podnebnih spremembah COP 28, s katerim je program zasedanja v Sloveniji, to je COP 23 za Sredozemlje, v celoti usklajen.

Več informacij o zasedanju in stranskih dogodkih je objavljenih na spletni strani Predsedovanje Slovenije Barcelonski konvenciji 2024–2025.