Skoči do osrednje vsebine

Javna predstavitev Podnebnega zakona

Konferenčna dvorana, Vojkova 1a, 4. nadstropje, Ljubljana
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo vabi na javno predstavitev predloga Podnebnega zakona, ki daje celovit okvir za učinkovitejše izvajanje podnebnih politik in izpolnitev cilja podnebne nevtralnosti najkasneje do 2050 ter ureja tako blaženje podnebnih sprememb kot prilagajanje nanje.

Dialog in sodelovanje vseh deležnikov sta ključna dejavnika za uspešno pripravo in izvedbo določb predloga Podnebnega zakona, zato si želimo na dogodku prisluhniti pripombam na predlog zakona vseh deležnikov. 

Namen javne predstavitve je predstaviti ključne spremembe, ki jih uvaja nov predlog Zakona, ter podati možnost za razjasnitev morebitnih vprašanj ter podajanje pripomb.

Cilj podnebne nevtralnosti namreč zahteva ustreznejšo organizacijsko strukturo, ki bo omogočila optimalen in aktivnejši pristop k izpolnjevanju zastavljenih ciljev in ukrepov že v vmesnem obdobju, tudi na letni ravni. Predlog Zakona tako vzpostavlja sistem, ki:

  • podaja jasen cilj zmanjševanja emisij toplogrednih plinov,
  • temelji na pripravi strateških dokumentov in akcijskih načrtov,
  • koordinaciji dela vseh relevantnih resorjev ter
  • poročanju o politikah in ukrepih za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov.

Na področju prilagajanja podnebnim spremembam Zakon:

  • predpisuje nacionalno strategijo prilagajanja podnebnim spremembam ter
  • regionalne akcijske načrte, ki bodo opredelili potrebne ukrepe na lokalni ravni za dvig odpornosti naše družbe, in obenem
  • vzpostavlja ogledalo prilagajanja, ki poroča o izvajanju politik in ukrepov na tem področju.

Predlog Zakona med drugim predvideva tudi finančne elemente, kot sta presoja vplivov na podnebje za projekte, ki prejemajo javna sredstva, in sistem ozelenitve javnih financ.

Predviden dnevni red:

  1. Nagovor ministra Bojana Kumra,
  2. Predstavitev predloga Zakona,
  3. Vprašanja udeležencev.

Zaradi lažje organizacije in omejenih kapacitet, vas prosimo, da vašo udeležbo sporočite na e-naslov: podnebni-zakon.mope@gov.si do petka, 3. novembra 2023.

Vljudno vabljeni!