Skoči do osrednje vsebine

Sprejem tekmovalcev, ki so zastopali Slovenijo na tekmovanju Euroskills v Gdansku

do
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Masarykova 16, Ljubljana
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje vabi na sprejem za tekmovalce, njihove mentorje ter predstavnike Centra za poklicno izobraževanje CPI, ki igra vodilno vlogo pri spodbujanju odličnosti in navduševanju mladih za poklice. Sprejem bo v petek, 6. 10. 2023, ob 11.30, v oranžnem salonu Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Na tekmovanju EuroSkills Gdańsk 2023, največjem dogodku na področju poklicnega izobraževanja ter poklicnih spretnosti v Evropi, je sodelovalo 600 mladih strokovnjakov, starih do 25 let, iz 32 držav.

Na že osmi izvedbi tekmovanja EuroSkills so se udeležili tekmovanj in demonstracij v 43 različnih veščinah in poklicih. Tekmovanje je potekalo v duhu evropskega leta spretnosti, ki ga obeležujemo letos. V ospredje postavlja pomen ozaveščanja o spretnostih, kompetencah in znanjih, s katerimi prispevamo k trajnostni rasti, razvoju in boljši družbi.

Slovenijo so zastopali tekmovalci v desetih disciplinah. Med njimi so bili tako dijaki poklicnih šol kot mladi zaposleni. Tekmovalci in njihovi mentorji, tako učitelji kot mentorji iz obrti in gospodarstva, so se na tekmovanje odlično pripravili. Ekipa WorldSkills Slovenia se je s tekmovanja EuroSkills Gdansk 2023 vrnila s kar šestimi medaljami: Katja Vačovnik je v panogi cvetličarstvo prejela bronasto medaljo, medalje odličnosti pa so prejeli: Sibila Leskovec pri kamnoseštvu, Anže Zdešar pri strežbi, Irena Čepon pri slikopleskarstvu in Žiga Kralj ter Jurij Sitar v panogi informacijsko-komunikacijska tehnologija.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pripravlja sprejem v počastitev izjemnega dosežka slovenskih tekmovalcev in poudarka izrednemu pomenu povezovanja izobraževanja ter gospodarstva, promocije poklicev in podpore mladim na začetku karierne poti v različnih panogah. Tekmovalce in njihove spremljevalce bo pozdravil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.

Vljudno vabljeni, da s svojo prisotnostjo počastite slovenske tekmovalce in potrdite pomen poklicno tehniškega izobraževanja za nadaljnji razvoj slovenske obrti in podjetništva.