Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič se bo udeležil srečanja skupnega odbora ministrov CEEPUS v Varšavi

do
Varšava
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se bo v udeležil 23. srečanja skupnega odbora ministrov CEEPUS (angleško Central European Exchange Program for University Studies).

Na srečanju bodo ministri predvidoma uradno podpisali Sporazum o srednjeevropskem programu meduniverzitetne izmenjave (CEEPUS IV). Gre za nadaljevanje vzpostavljenega sodelovanja in meduniverzitetnega mreženja, izmenjave študentov in profesorjev v regiji, ki je bilo vzpostavljeno že leta 1993 s prvim sporazumom CEEPUS, ki ga je poleg Slovenije podpisalo še pet ustanovnih držav.

Trenutno v programu v okviru sporazuma CEEPUS III, ki je bil podpisan leta 2010, sodeluje prek 1600 univerz in drugih visokošolskih institucij iz 14 držav članic: Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne Gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije ter tudi posamezne univerze iz Kosova.

Program CEEPUS deluje na enak način kot program Erasmus+, hkrati pa dodatno spodbuja multilateralno sodelovanja v regiji, saj omogoča enakopravno sodelovanje in izmenjave tudi z državami, ki (še) niso članice EU. Ponuja dodatno vzpodbudo razvoju in sodelovanju visokega šolstva, še posebej v regiji Zahodnega Balkana. S svojimi meduniverzitetnimi mrežami in štipendijami prispeva tudi k cilju EU za povečanje mobilnosti.