Skoči do osrednje vsebine

Udeležba ministrstva na Celjskem sejmu MOS

do
Celje
MOS v Celju je največji sejem v Sloveniji in najbrž najbolj prepoznavna poslovno-sejemska prireditev pri nas. Lani ga je obiskalo 65.000 ljudi, v zadnjem desetletju so gostili več kot 1,5 milijona obiskovalcev. Letošnji MOS je že 55. po vrsti, bo pa med 13. in 17. septembrom. Osrednji temi letošnjega MOS-a sta enaki kot glavni usmeritvi Evropske unije: zeleni prehod in digitalna preobrazba.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo ima na MOS pomembno in odgovorno nalogo. Na razstavnem prostoru MDP bodo svetovalci pomagali pri oddaji raznih vlog na e-Upravi in na razumljiv način ter s praktičnimi napotki predstavljali številne možnosti uporabe, denimo pri preverjanju podatkov pred nakupom rabljenega avtomobila, kontroli veljavnosti osebne izkaznice ter tudi pri nekaterih manj znanih storitvah na e-Upravi, kot so denimo prodaja, nakup ali zakup kmetijskega zemljišča. 

Podjetniki, zaposleni v kadrovskih službah in drugi poslovni subjekti bodo lahko podrobno spoznali portal SPOT, vsem obiskovalcem sejma bo na voljo možnost vključitve v aktivno državljanstvo z oddajo pobude na Stop birokraciji, poleg aktivacije nove elektronske izkaznice si bodo lahko pridobili tudi mobilno identiteto smsPASS ali digitalno potrdilo SIGEN-CA in natančno spoznali državni center za storitve zaupanja SI-TRUST. 

Gostili bomo Evropska digitalna inovacijska stičišča SRC EDIH, DIGI-SI in 4P DIH, katerih namen je pomagati malim in srednje velikim podjetjem, občinam in javnemu sektorju pri digitalni preobrazbi, testiranju pred investiranjem, krepitvi digitalnih spretnosti, podpori pri iskanju vlagateljev, krepitvi inovacijskega ekosistema ter podpori mreženju, na MOS pa bodo tudi Mobilni heroji (Simbioza, Ljudska univerza Velenje, Duh časa). 

Sejem bosta obiskali ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, naši zaposleni pa bodo na MOS-u tudi predavali: Katarina Čepon o elektronski osebni izkaznici in načinih njene uporabe (v sredo, 13. septembra, ob 11.00), Mojca Štruc o zapiranju prepada do digitalne družbe (v četrtek, 14. septembra, ob 10.00), Samo Zorc pa o umetni inteligenci oziroma koristih in tveganjih dela s ChatGPT-jem (v četrtek, 14. septembra, ob 11.00).