Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan ekološkega dolga (Earth Overshoot Day)

do
Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana
Javni hibridni dogodek, na katerem bomo skupaj s strokovnjaki, okoljevarstveniki, oblikovalci politik ter predstavniki nevladnih organizacij in podjetij razpravljali o trajnostnih praksah in politikah, ki lahko pomagajo zmanjšati ekološki odtis Slovenije.

Svetovni dan ekološkega dolga (angleško Earth Overshoot Day) označuje datum, ko povpraševanje človeštva po naravnih virih v določenem letu preseže kapaciteto, ki jo lahko Zemlja v tem letu obnovi. Letošnji dan ekološkega dolga bo 2. avgusta, kot je razvidno iz najnovejših nacionalnih poročil o odtisih in biokapaciteti (v angleščini), ki jih je pripravila Footprint Data Foundation skupaj z Univerzo York v Torontu. Letošnja država gostiteljica je Republika Slovenija, kot prva država Evropske unije, ki je ekološki odtis vključila v nacionalno razvojno strategijo.

Ob tej priložnosti Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo skupaj z Global Footprint Networkom organizira javni hibridni dogodek, na katerem bomo skupaj s strokovnjaki, okoljevarstveniki, oblikovalci politik ter predstavniki nevladnih organizacij in podjetij razpravljali o trajnostnih praksah in politikah, ki lahko pomagajo zmanjšati ekološki odtis Slovenije.

Udeležence bo najprej prek videa nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Ob obeležitvi tega dne pa so posebna sporočila pripravili tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer (gostitelj dogodka), ekvadorski zunanji minister Gustavo Manrique Miranda (gostitelj lanskega dogodka), predsednica odbora Global Footprint Network Rosanna Marie Neil ter visoka predstavnica Združenih narodov za podnebne spremembe na konferenci COP28 in predsednica Mednarodne zveze za ohranjanje narave Razan Al Mubarak.

V nadaljevanju bodo sledili kratka predstavitev ekološkega dolga 2023, pogovor med sopredsedujočim Mednarodnemu panelu za vire pri Programu Združenih narodov za okolje dr. Janezom Potočnikom in državnim sekretarjem Urošem Vajglom ter predstavitev in razprava glede dobrih praks v Sloveniji.

Dogodek se bo zaključil z napovedjo t. i. »One Hour Inciative«, ki je namenjen malim in srednje velikim podjetjem v Sloveniji.

Vljudno prosimo za potrditev udeležbe: Soj.mope@gov.si

Dogodek lahko spremljate tudi v živo prek video povezave.

Program dogodka ob dnevu svetovnega ekološkega dolga

torek, 1. avgust 2023, ob 11. uri, v Okoljskem centru na Trubarjevi ulici 50 v Ljubljani

11:00–11:05 Poseben nagovor predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar (video)

11:05–11:25 Pozdravni nagovori (video)

  • Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo (gostitelj dogodka)
  • Gustavo Manrique Miranda, zunanji minister Ekvadorja (gostitelj lanskega dogodka)
  • Rosanna Marie Neil, predsednica odbora, Global Footprint Network
  • Razan Al Mubarak, visoka predstavnica Združenih narodov za podnebne spremembe in predsednica Mednarodne zveze za ohranjanje narave (The International Union for Conservation of Nature – IUCN)

11:25–11:35 Merjenje in upravljanje ekološkega dolga: prizadevanja celotne družbe

  • Alessandro Galli, doktor znanosti, direktor za sredozemsko področje ter regijo Bližnjega vzhoda in severne Afrike (MENA), Global Footprint Network

11:35–12:00 Od prekoračitve do ravnovesja: pogovor z dr. Janezom Potočnikom, sopredsedujočim Mednarodnemu panelu za vire pri Združenih narodih

Pogovor bo vodil Uroš Vajgl, državni sekretar, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

12:00–12:20 Moč možnosti za #MoveTheDate

  • Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje
  • Vlasta Krmelj, županja občine Selnica ob Dravi
  • Lucija Aleksić, Sustainability Compliance Manager, AquafilSLO, d.o.o.

12:20–12:25 Napoved »One Hour Club Iniciative«

  • Uroš Vajgl, državni sekretar na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo

12:30 Zaključek in druženje