Skoči do osrednje vsebine

Novinarska konferenca: Novo spletno mesto in orodje za spremljanje cen prehranskih proizvodov

do
Urad vlade za komuniciranje, Gregorčičeva 25, Ljubljana
V zadnjem letu se državljani soočamo z višjimi cenami hrane. Zato je hrana, kot osnovna življenjska dobrina, postala še bolj cenjena in dragocena. Zato je ena od prioritetnih prednostnih nalog Vlade Republike Slovenije, da zaščiti potrošnika tudi na področju zmanjšanja njegove kupne moči in poskuša preprečiti prekomerno rast cen hrane.

Lani jeseni je zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vzpostavilo spletni primerjalnik, ki omogoča spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen prehranskih proizvodov med posameznimi trgovci. Spremljanje cen izvajajo popisovalci s popisom cen v trgovskih centrih.

Kot je bilo konec minulega leta napovedano, je ministrstvo projekt spremljanja cen nadgradilo z novim spletnim mestom in spletnim orodjem, ki bo potrošnikom omogočilo primerjavo med več kot 17.000 različnimi prehranskimi proizvodi, ki so na voljo v spletnih trgovinah izbranih trgovcev. Primerjava izdelkov bo mogoča glede na ceno, blagovno znamko, znake kakovosti ter druge oznake. Popisi spletnih cen v izbranih štirih spletnih trgovinah se bodo izvajali dnevno z uporabo računalniškega zajema informacij (web scrapping). Rezultati bodo omogočali izvajanje analiz gibanja maloprodajnih cen živil spletnih trgovin, ponudbe prehranskih proizvodov ter primerjavo sprememb maloprodajnih cen med posameznimi izbranimi trgovci, ki omogočajo spletno nakupovanje.

Novo spletno mesto in orodje bo na novinarski konferenci predstavila ministrica Irena Šinko s sodelavci.