Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič se bo udeležil neformalnega srečanja Sveta za konkurenčnost

do
Stockholm, Švedska
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se bo udeležil neformalnega srečanja Sveta za konkurenčnost (COMPET) v Stockholmu. Na srečanju bodo sodelovali ministri članic Evropske unije (EU), pristojni za visoko šolstvo, raziskave in inovacije.

Januarja 2023 je predsedovanje Svetu EU prevzela Švedska. Na področju raziskav in inovacij je kot prednostne naloge izpostavila varno in odprto uporabo raziskovalnih podatkov v Evropskem raziskovalnem prostoru (angleško European Research Area – ERA) in prehod v odprto znanost, krepitev dostopa do raziskovalnih infrastruktur in odprtega dostopa do raziskovalnih rezultatov.  

Osrednji razpravi srečanja se bosta osredotočili na dve temi, in sicer:

  • kako lahko čim bolj učinkovito uporabimo raziskovalne podatke, zlasti v luči digitalizacije in odprte znanosti;
  • kako v luči odprtega dostopa do znanstvenih objav zagotoviti, da bodo te še naprej visoko kakovostne, raziskovalni podatki pa zanesljivi.

Neformalno srečanje Sveta za konkurenčnost se bo zaključilo z novinarsko konferenco evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariye Gabriel ter švedskega ministra za izobraževanje Matsa Perssona.