Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dogodek o zaščiti kritične infrastrukture v oboroženih spopadih in pravnih izzivih

do
Ljubljana, Center odličnosti v financah
V svetu trenutno divja največ oboroženih konfliktov po drugi svetovni vojni. Civilisti, civilni objekti in kritična infrastruktura so v sodobnih oboroženih konfliktih pogosto namenoma izbrani za cilj uničenja, s čimer so kršeni osnovni principi mednarodnega humanitarnega prava, kot so razlikovanje, sorazmernost in previdnost.

Z namenom ozaveščanja o sodobnih temah mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, o pomenu spoštovanja tega prava, a tudi v razmislek o reševanju izzivov, Ministrstvo za zunanje zadeve vabi na mednarodni dogodek z naslovom "Humanitarne krize, zaščita kritične infrastrukture in okolja v oboroženih spopadih in v povezavi z ukrepi za izgradnjo miru: Pravni izzivi 21. stoletja", ki bo potekal v četrtek, 19. januarja 2023, v prostorih Centra odličnosti v financah (CEF) na Cankarjevi cesti 18 v Ljubljani.

Dogodek, ki se ga bodo kot glavni govorci udeležili nekdanji predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, je namenjen razpravi o pravnih izzivih pri reševanju humanitarnih kriz ter zaščiti kritične infrastrukture in okolja v oboroženih spopadih. Na dogodku bodo kot panelisti sodelovali tudi številni strokovnjaki in profesorji mednarodnega prava ter predstavniki OZN, EU, OVSE in nevladnih organizacij. Uvodoma bo udeležence nagovorila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon z video nagovorom, zaključni nagovor pa bo imel državni sekretar Marko Štucin.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Program za medije:

četrtek, 19. januar 2023:

10.00 – 10.30 pozdravni nagovori:

- ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon (video nagovor),
- podpredsednika Mednarodnega odbora Rdečega križa Gillesa Carbonniera (vnaprej posneto),
- generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov v Ministrstvu za zunanje zadeve Marka Rakovca.

10.30 – 12.00 prvi panel: "Pomen zaščite kritične infrastrukture za civiliste med oboroženimi spopadi in v povezavi z ukrepi za izgradnjo miru"
Glavni govorec: nekdanji predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk

14.00 – 15.30 drugi panel: "Degradacija okolja med oboroženimi spopadi, njena ocena in vpliv na zdravje in preživetje"
Glavna govorka: ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan

16.15 – 17.45 tretji panel: "Kako hitro in učinkovito – v okviru obstoječega pravnega reda – zagotoviti humanitarno pomoč tistim, ki jo potrebujejo?"
Glavni govorec: komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič

Informacija za medije:
Predstavnike medijev, ki bi želeli spremljati dogodek, prosimo, da nam namero o udeležbi sporočijo na pr.mzz@gov.si najpozneje do 18. januarja 2023 do 14. ure.

Program v slovenščini.