Skoči do osrednje vsebine

Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti

do
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana
(TV prenos na RTV SLO)
Republika Slovenija izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti nagrajuje že vse do leta 1997. O nagradah in priznanjih odloča Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki vsako leto podeli največ 15 nagrad in priznanj.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstvenih ved prejmejo raziskovalke in raziskovalci, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Puhove nagrade in priznanja prejmejo zaslužni za izume, tehnološke in netehnološke razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov z vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso. Za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini pa podeljuje priznanje z nazivom Ambasador znanosti Republike Slovenije.

V letu 2022 bo predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti prof. Nataša Vaupotič podelila 6 Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, 4 Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, 2 Zoisovi nagradi za življenjsko delo, 1 Puhovo nagrado za življenjsko delo, 1 Puhovo nagrado za vrhunske dosežke in 1 Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije.