Skoči do osrednje vsebine

21. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča

do
Haag
Državni sekretar mag. Marko Štucin se bo udeležil 21. zasedanja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta (ASP) Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS). Z govorom bo nastopil na splošni razpravi. Ob robu zasedanja bo opravil več dvostranskih srečanj, med drugim s predsedujočo ASP ter visokimi predstavniki MKS.

Področje mednarodnega kazenskega pravosodja sodi med prioritetna področja slovenske zunanje politike. Skladno s to usmeritvijo bo slovenska delegacija na zasedanju delovala kot podpornica MKS, poudarila pomen doseganja univerzalnosti Rimskega statuta, države pozvala k polnemu sodelovanju s sodiščem in se zavzemala za reševanje izzivov, s katerimi se soočajo države pogodbenice Rimskega statuta v okviru ASP. Podprla bo prizadevanja za krepitev učinkovitosti delovanja MKS in se zavzela za gospodarno delovanje sodišča ter za učinkovit in smotrn način implementacije priporočil neodvisnega strokovnega pregleda.

ASP bo obravnavala tudi letna poročila v zvezi z delovanjem MKS in ASP, sprejela resolucije v zvezi z omenjenimi poročili in delom ASP ter proračun sodišča za leto 2023.

V kontekstu krepitve načela komplementarnosti bo slovenska delegacija ob robu zasedanja nadaljevala s prizadevanji za širitev podpore pobudi MLA, t. j. pobudi Slovenije, Argentine, Belgije, Nizozemske, Senegala in Mongolije za večstransko mednarodno pogodbo o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev pred nacionalnimi sodišči. DS Štucin bo sodeloval na stranskem dogodku za promocijo pobude MLA in diplomatske konference za sprejem konvencije MLA, ki jo bo v maju 2023 gostila Slovenija.