Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon pri slovenski skupnosti v Združenem kraljestvu

London, Velika Britanija
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo v Londonu udeležil okrogle mize na temo povratništva. Istega dne se bo srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Londonu.

Minister Matej Arčon se bo v petek, 25. novembra 2022 , v Londonu, s pričetkom ob 10. uri, udeležil okrogle mize z naslovom Kako pritegniti nadarjene Slovence iz tujine, ki ga Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu organizira z Britansko-slovensko gospodarsko zbornico. Prisotne bosta nagovorila minister Matej Arčon in veleposlanica Republike Slovenije v Londonu Simona Leskovar.

Na okrogli mizi, ki jo bo povezovala državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, bodo sodelovali dr. Jernej Pikalo, pobudnik programa dr. Aleša Debeljaka, Kristi Hodak Knobloch, predstavnica društva V tujini izobraženih Slovencev (VTIS) in direktorica dizajna pri McKinsey & Company, Miha Košak, tajnik in skrbnik Britansko slovenskega društva, Tine Kračun, direktor Inštituta za strateške rešitve in Vid Kocijan, predstavnik fundacije Ameriško slovenske izobraževalne fundacije (ASEF). Med drugim bodo predstavili raziskave: Omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov (ASEF Inštitut za raziskovanje in izobraževanje), Kako talente privlačijo in zadržujejo globalno atraktivni zaposlovalci (društvo v tujini izobraženih Slovencev – VTIS), predstavili pa bodo tudi novo primerjalno analizo življenjskega standarda v različnih evropskih mestih (Inštitut za strateške rešitve) in program dr. Aleša Debeljaka, ki je program za vračanje slovenskih raziskovalcev iz tujine.

Namen srečanja je predstavitev aktivnosti, ki jih država izvaja na področju privabljanja talentov in posvet o prihodnjih korakih.

Popoldan se bo minister v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije v Londonu srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Združenem kraljestvu in častno konzulko republike Slovenije na Škotskem Ano Wersun.

Dan bo minister Arčon zaključil na gala dogodku Britansko - slovenske gospodarske zbornice, ki se ga bodo udeležili tudi številni pomembnejši predstavniki slovenskih in angleških gospodarskih krogov. 

Vprašanja v zvezi z ministrovim obiskom naslovite na ana.sket@gov.si.