Skoči do osrednje vsebine

Minister za infrastrukturo na izrednem zasedanju Sveta EU za energijo

do
Bruselj
Minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer se bo udeležil izrednega zasedanja v Bruslju.

Minister bo predvidoma ob 8.45 na sedežu Sveta Evropske unije podal medijsko izjavo pred začetkom izrednega zasedanja Sveta za promet, telekomunikacije in energijo in ponovno izjavo po koncu zasedanja, ki bo predvidoma ob 15. uri.

Evropski ministri in ministrice za energijo bodo skušali doseči politični dogovor glede predloga uredbe Sveta o krepitvi solidarnosti z boljšim usklajevanjem nabav plina, čezmejno izmenjavo plina in zanesljivimi referenčnimi vrednostmi za cene.

Cilj tega predloga je določiti začasna pravila o skupni nabavi in združevanju povpraševanja, platformi za preglednost za utekočinjeni zemeljski plin in skladiščenje plina, obvladovanju nestanovitnosti cen in čezmejnih solidarnostnih ukrepih.

Prav tako bodo skušali doseči politični dogovor o uredbi Sveta o okviru za pospešitev uvajanja energije iz obnovljivih virov.

Namen tega predloga je pospešiti poenostavitev postopkov izdajanja dovoljenj za projekte na področju energije iz obnovljivih virov. Predlog zadeva zlasti posebne tehnologije in vrste projektov z največjim potencialom za hitro uvedbo in najmanjšim vplivom na okolje.