Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Strokovne skupine za javno upravo in upravljanje pri DG REFORM

Hotel Intercontinental, Slovenska cesta 59, Ljubljana
V Ljubljani bo potekalo zasedanje Strokovne skupine za javno upravo in upravljanje, ki deluje pri Evropski komisiji (EK) in sicer v okviru Direktorata za podporo strukturnim reformam (angl. DG REFORM). Predstavnike strokovne skupine EK bo uvodoma nagovorila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Gre za prvo tematsko zasedanje omenjene strokovne skupine. Rdeča nit zasedanja bo razprava o glavnih izzivih za obvladovanje digitalnega prehoda (v javni upravi in za celotno družbo), opredelitev glavnih potreb upravljanja na tem področju, ki jih je mogoče izpolniti s podporo komisije, pa tudi z medsebojnim učenjem in sodelovanjem med državami članicami.

Decembra 2021 je Evropska komisija (EK) sprejela odločitev o ustanovitvi strokovne skupine za javno upravo in upravljanje, ki je formirana v okviru DG REFORM – Direktorata za podporo strukturnim reformam. Strokovna skupina predstavlja forum za dialog in sodelovanje z državami članicami o reformah s področja javne uprave, vključno s tistimi, ki jih podpira instrument tehnične podpore (TSI). Prav tako omogoča dostop držav članic do različnih strokovnjakov znotraj direktoratov Evropske komisije. Olajšuje tudi izmenjavo informacij o tematskih in metodoloških vprašanjih ter dobrih praksah v okviru TSI. Strokovna skupina svetuje Evropski komisiji, kako spodbujati usklajevanje in sodelovanje z državami članicami in ustreznimi deležniki na področju modernizacije javne uprave.