Skoči do osrednje vsebine

Dan odprte znanosti

do
Ljubljana, Hotel Four Points by Sheraton (Hotel Mons)
Hibridni dogodek
Dan odprte znanosti 2022 bo potekal v okviru Mreže znanja 2022 in predstavlja dogodek Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, raziskovalnih organizacij, Univerzitetne knjižnice Maribor in javnega zavoda Arnes.

Konferenca je del serije tripartitnih dogodkov, ki se izvajajo v okviru Evropskega oblaka odprte znanosti (angleško European Open Science Cloud – EOSC) in je tudi prvo srečanje Slovenske skupnosti odprte znanosti (SSOZ).

V preteklem letu so se vse države članice Evropske unije, skupaj z Evropsko komisijo, zavezale k prenovi Evropskega raziskovalnega prostora. Rdeča nit reforme pri prenovi preoblikovanja je prehod na odprto znanost in v tem okviru tudi vzpostavitev EOSC, Evropskega oblaka odprte znanosti.

Slovenija je konec lanskega leta sprejela nov Zakon na področju znanstvene politike (ZZrID), s katerim smo omogočili tudi izvajanje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti po načelih odprte znanosti.

Za podporo raziskovalnim organizacijam pri prehodu na delovanje po načelih odprte znanosti smo v Znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030 predvideli ustanovitev nacionalne skupnosti za odprto znanost. Konferenca Dan odprte znanosti 2022 predstavlja enega od uvodnih dejanj pri vzpostavljanju Slovenske skupnosti odprte znanosti.

Dan odprte znanosti 2022 povezuje ključne deležnike, tj. Združenje EOSC (EOSC Association), Evropsko komisijo, nacionalne akterje, oblikovalce politik, financerje in Slovensko skupnost odprte znanosti. Dogodek je del serije tripartitnih dogodkov EOSC, ki jih spodbuja Evropska komisija, Združenje EOSC in usmerjevalni odbor EOSC, v katerem so zastopane države članice in pridružene članice EU.

Na konferenci bomo spregovorili o zavezah Evropskega raziskovalnega prostora in pričeli tlakovati pot usklajenemu napredku slovenskega raziskovalnega prostora v kontekstu odprte znanosti in evropskih smernic, povezovanju odločevalcev in oblikovalcev politik, izvajalcev znanosti ter ponudnikov storitev, s ciljem oblikovati spodbudno raziskovalno okolje, ki ustvarja rezultate raziskav po načelih najdljivosti, dostopnosti, interoperabilnosti in ponovne rabe (angleško FAIR - Findable, Accessible. Interoperable, Reusable).

Udeležba: deležniki s področja raziskav in inovacij, vodstva raziskovalnih organizacij, raziskovalke in raziskovalci, zaposleni na visokošolskih institucijah, podoktorandi, nevladne organizacije, podjetja in predstavniki gospodarstva,  zainteresirana javnost, mladi raziskovalci.     

Prijava na dogodek: Na dogodek se je potrebno prijaviti. Število mest je omejeno, dogodek pa boste lahko spremljali tudi preko video prenosa v živo. Na dogodek se lahko prijavite na uradni spletni strani