Skoči do osrednje vsebine

Srečanje "Vaje za vzajemno učenje" za občansko znanost

do
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Velika dvorana), Ljubljana
V sredini oktobra bomo v Ljubljani gostili strokovnjake in predstavnike 11-ih držav, vključenih v vajo vzajemnega učenja (angleško Mutual Learning Exercise - MLE) za občansko znanost, ki bodo tokrat razpravljali na teme verodostojnosti podatkov, ciljev trajnostnega razvoja in raziskovalne etike.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bomo gostili tretje srečanje vaje za vzajemno učenje na temo občanske znanosti (angleško Citizen Science), ki poteka v živo (pred tem so srečanja potekala zgolj virtualno). Na srečanjih sodelujejo predstavniki 11 evropskih držav, ki bodo tokrat v Sloveniji obravnavali teme verodostojnosti podatkov, ciljev trajnostnega razvoja in raziskovalne etike v projektih in iniciativah občanske znanosti. Med strokovnjaki, ki usmerjajo delo MLE so uveljavljeni raziskovalci in raziskovalke s področja občanske znanosti kot so dr. Alan Irwin (Copenhagen Business School), avtor ene temeljnih znanstvenih publikacij na področju občanske znanosti (Citizen Science: A Study of People, Expertise and Sustainable Development), dr. Muki Haklay (University College London), ki je eden od vodij raziskovalne skupine »Extreme Citizen Science (ExCiteS)« in avtor številnih prispevkov s področja občanske znanosti, Margaret Gold (Univerza v Leidnu) je koordinatorica Laboratorija za občansko znanost in Marzia Mazzonetto, koordinatorica projekta MOSAIC, ki preučuje na kakšen način lahko občanska znanost prispeva k naslavljanju in razreševanji velikih družbenih izzivov našega časa.

Za tiste, ki se prvič srečujete s pojmom občanske znanosti je bil v okviru MLE s strani Evropske komisije pripravljen tudi Informativni bilten o iniciativah, politikah in praksah na področju občanske znanosti (na voljo zgolj v angleškem jeziku).

Namen MLE je olajšati izmenjavo informacij, izkušenj in pridobljenih znanj ter opredeliti dobre prakse, politike in programe v zvezi z različnimi pristopi na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, ki podpirajo in širijo občansko znanost. Cilj je opredeliti kampanje občanske znanosti, ki imajo velik potencial za izvajanje na način sodelovanja v celotnem evropskem raziskovalnem prostoru (ERA).

Udeležba: vabljeni udeleženci MLE