Skoči do osrednje vsebine

10. Razvojni dan slovenskega gozdno-lesnega sektorja

do
Dvorana Urška na Gospodarskem razstavišču, Ljubljana
V okviru Razvojnega dne bo predstavljen aktualni razvoj na področju predelave in uporabe naravnih virov za krožne produkte industrije, predstavljeni bodo nekateri za sektor pomembnejši razvojni projekti, odlični primeri dobrih praks iz podjetij ter zelo aktualna okrogla miza deležnikov na temo razvojnih izzivov gozdno-lesnega sektorja v luči klimatskih sprememb in aktualnih dogajanj ter priložnosti domačega in EU sofinanciranja razvojnih projektov v prihodnjih letih.

(UL BF)

Glavni namen dogodka je predstaviti strokovni in širši javnosti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v slovenski gozdno-lesni verigi. S tem se krepi prepoznavnost gozdno-lesnega sektorja kot perspektivnega in razvojno naravnanega, obenem pa daje tako podjetjem, raziskovalcem kot mladim uvid v pestrost razvoja v sektorju.

V okviru Razvojnega dne bo vabljeni predavatelj predstavil aktualni razvoj na področju predelave in uporabe naravnih virov za krožne produkte industrije, predstavljeni bodo nekateri za sektor pomembnejši razvojni projekti, odlični primeri dobrih praks iz podjetij ter zelo aktualna okrogla miza deležnikov na temo razvojnih izzivov gozdno-lesnega sektorja v luči klimatskih sprememb in aktualnih dogajanj ter priložnosti domačega in EU sofinanciranja razvojnih projektov v prihodnjih letih.

Vabljeni so vodstveni in razvojni kader iz podjetij, raziskovalci, arhitekti, študentje, dijaki, ministrstva ter mediji!

»Tudi v okviru letošnjega dne slovenskega gozdno-lesnega sektorja  nadaljujemo z obravnavo tem aktualnih glede na razmere pri nas in v svetu, predvsem pa želimo spodbuditi razpravo o naslavljanju izzivov prihodnosti, vezanih na prehod v podnebno nevtralno družbo s pomočjo naše strateške surovine. Vsi, ki želite bil del te zgodbe, vljudno vabljeni,« je povedal Darko Sajko, v. d. generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Program dogodka:

11:00 | Pozdravni nagovori
· Darko Sajko, v.d. generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo pri MGRT
· Dr. Maks Merela, prodekan Oddelka za lesarstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (UL BF)
· Doc. Dr. Primož Simončič, direktor Gozdarskega inštituta Slovenije
· Igor Milavec, direktor Združenje lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS)


11:20 | Motivacijski nagovor na temo prihodnjega razvoja na področju predelave in uporabe naravnih virov
· Prof. Dr. Sascha Peters, Haute Innovation, Berlin (v angleščini)


11:40 | Predstavitev aktualnih R&R projektov
· Dr. Peter Prislan, CRP LesGoBio, Možnosti rabe lesa listavcev v slovenskem biogospodarstvu
· Prof. Dr. Miha Humar, H2020 OneForest, Več kriterijski sistem za podporo odločanju za skupno upravljanje gozdov za njihovo krepitev odpornosti, uskladitev interesov zainteresiranih strani in zagotavljanje trajnostnih tokov lesa
· Barbara Šubic, NFM ReWinnUse, Uporaba odsluženega lesa in smrekovini alternativnih lesnih vrst za razvoj popolnoma razstavljivih lesenih oken


12:10 | Predstavitve razvojnih dosežkov oz. dobrih praks podjetij s poudarkom na bioekonomiji, inovativnosti, novih materialih, razvojnih načrtih v smeri krožnosti
· Rok Barbič, Stilles d. d.
· Martin Hladnik, iQwood
· Dean Kočevar, Titus d. d.


12:30 | Predstavitev razvojno-podpornega ekosistema za predelavo in uporabo naravnih virov v italijanski Furlaniji – Julijski krajini
· Carlo Piemonte, Cluster Legno Arredo Casa FVG
12:50 | Razprava na temo razvojnih izzivov gozdno-lesnega sektorja z vidika klimatskih sprememb
· Darko Sajko, Direktorat za lesarstvo pri MGRT
· Igor Milavec, Združenjem lesne in pohištvene industrije pri GZS
· Denis Stepančič, Podgorje d.o.o.
· Dr. Primož Oven, UL BF
· Friderik Knez, ZAG
· Bart Stegeman, Climate-KIC


13:30 | Interakcija z udeleženci dogodka, vprašanja in odgovori


13:45 | Zaključek dogodka ob druženju in izmenjava mnenj ob prigrizku


Dogodek in razpravo bo moderiral dr. Aleš Ugovšek.
Prijave na dogodek sprejemamo do 4. oktobra 2022, preko povezave.

Dogodek organizira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (Direktorat za lesarstvo), SPIRIT Slovenija, v sodelovanju z Lesarskim grozdom, Združenjem lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije, Strateško razvojno-inovacijskim partnerstvom Pametne stavbe in dom z lesno verigo, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Društvom lesarjev Slovenije.