Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vesoljska industrija se bo predstavila tujim veleposlanikom v Sloveniji

do
Center Noordung, Vitanje
V Centru Noordung v Vitanju bo potekal dogodek "Business to Diplomacy" B2D z naslovom "Slovenija v vesolju", na katerem se bodo predstavili predstavniki slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij s področja vesoljskih tehnologij. Namen dogodka je predstavnikom tujih veleposlaništev ter slovenskim obrambnim atašejem in gospodarskim svetovalcem predstaviti slovenski vesoljski sektor in priložnosti za sodelovanje.

Slovenski vesoljski sektor namreč postaja vedno pomembnejši generator rasti in inovacij v slovenskem prostoru, zaradi svoje povezovalne narave pa tudi pomemben element internacionalizacije. Trenutno krožijo v vesolju že trije slovenski sateliti, vsak s svojo inovativno rešitvijo, kot na primer edini delujoči evropski video v vesolju. Olimpijski center Planica je postal tretji razvojni center Evropske vesoljske agencije s tako imenovano »človeško centrifugo« in v Sloveniji razvito orodje Sentinel Hub še vedno predstavlja referenco pri hitri obdelavi satelitskih podatkov.

Dogodek bodo z uvodnimi nagovori odprli ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved (preko avdio-video konference), vodja slovenske delegacije pri Evropski vesoljski agenciji Tanja Permozer in gostitelj direktor Centra Noordung dr. Dominik Kobold.

Uvodnim nagovorom bo sledila predstavitev slovenskih podjetij Sinergise, Centra odličnosti vesolje.si, Skylabs ter Univerza v Mariboru, Dewesoft, Balmar, Geocodis, Paradigma Tech, Arctur, Comtrade, Elep Electronics, IJS (»človeška centrifuga«), Instrumentation Technologies, C-Astral in  Ferročrtalič. Po predstavitvah je predvidena neformalna razprava med vsemi prisotnimi predstavniki vesoljske tehnologije ter slovenskimi in tujimi diplomati.

Dogodek organizirajo Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za obrambo.

Program za medije:

11:15 Otvoritev dogodka z uvodnimi nagovori

11:45 Predstavitev slovenskega vesoljskega sektorja

Kraj: Velika dvorana Centra Noordung

Informacija za medije:

Predstavnike medijev in fotografe vabimo k spremljanju uvodnega dela dogodka. Prosimo vas, da nam namero o udeležbi na dogodku sporočite najpozneje do ponedeljka, 3. oktobra 2022, do 16. ure na pr.mzz@gov.si.

Predstavnike medijev, ki se bodo udeležili dogodka prosimo, da so na lokaciji vsaj 30 minut pred začetkom.

Po uvodnih nagovorih bosta ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež na voljo za izjavo.