Skoči do osrednje vsebine

Evropska noč raziskovalcev

do
Različne lokacije po Sloveniji
V okviru Evropske noči raziskovalcev bodo letos s podporo ministrstva potekali tudi pridruženi dogodki, ki jih bosta izvedla Univerza na Primorskem in Nacionalni inštitut za biologijo. Na takšen način smo omogočili aktivno udeležbo tudi tistim prijaviteljem, ki niso prejeli finančnih sredstev s strani Evropske komisije.

Projekt Znanost za vse je pridruženi dogodek Evropske noči raziskovalcev, ki ga izvaja Univerza na Primorskem.

Predavatelji Univerze na Primorskem bodo v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev –Znanost za vse – pridruženi dogodek, izvedli niz predavanj v osnovnih in srednjih šolah v Kopru, Izoli, Piranu in Sežani. Predstavili bodo slovenske pisatelje, probleme varovanja okolja,  razložili kaj je zdrava in kaj športna prehrana, kakšna je učinkovitost funkcionalnih živil, spoznali s kitajsko kulturo in tradicijo ter pokazali veliko drugega.

Za zainteresirane šole, dijake in učence je na voljo posebna spletna stran, kjer si lahko izberejo dogodke, ki so zanje najbolj zanimivi.

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) bo v okviru pridruženega dogodka Evropske noči raziskovalcev izvedel predstavitev izbranih izobraževalnih in dokumentarnih filmov o aktualnih raziskavah NIB in biodiverziteti. Dogodek bo potekal v petek, 30. septembra 2022, med 10. in 11. uro v predavalnici B5 Biološkega središča (Večna pot 111 v Ljubljani). Predstavili bodo izbrane edukativne in dokumentarne filme o aktualnih raziskavah in biodiverziteti na teme znanosti o živem za boljše življenje, spremljanju virusa SARS-CoV-2 v odpadnih vodah, ki ga je izvajal NIB, razvoju novih tehnologij zdravljenja tumorja možganov, oceanih, odprtju razstave Biodiverziteta Slovenije in biodiverziteti v tropskem gozdu.

Udeležba: dijaki, učenci, zainteresirana javnost, dogodki so odprti za javnost

Kontakt: Univerza na Primorskem: Vesna Grahovac (vesna.grahovac@upr.si);

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB): Katja Sinur (katja.sinur@nib.si).