Skoči do osrednje vsebine

Stičišče znanosti in gospodarstva

do
Celje
Septembra bo na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS) v Celju potekal projekt »Stičišče znanosti in gospodarstva« v svoji peti izvedbi.

Osnovni namen projekta je promocija dosežkov slovenske znanosti in prizadevanje za tesnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero.

Že od samega začetka je vodja projekta Janez Škrlec, nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, ustanovitelj Odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter prejemnik številnih visokih priznanj za povezovanje znanosti in gospodarstva. Temeljno vodilo projekta je predstavitev dela in znanstvenih dosežkov slovenskih raziskovalnih institucij, ki bodo številčno zastopane s strani domačih institutov, univerz, fakultet, centrov odličnosti in Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan. Fokus predstavitve je usmerjen tudi v digitalizacijo, digitalno transformacijo, nove poslovne modele in uspešno delovanje v industriji 4.0, ter vstopanju v prihajajočo industrijo 5.0 in Družbo 5.0. Predstavitev v okviru projekta »Stičišče znanosti in gospodarstva« se usmerja tudi v konvergentne tehnologije, še zlasti DARQ in NBIC in na prihajajočo biodigitalno konvergenco.

Dogodek je odlična priložnost za predstavitev in seznanitev s tehnologijami na področjih, kot so mehanotronika, avtomatika, robotika, elektronika, energetika, informacijsko komunikacijska tehnologija, bionika, medicinske tehnologije, vesoljske tehnologije in drugo. V letošnjem letu bo posebna pozornost posvečena mikro, bio in nanotehnologijam in še zlasti bioniki in vesoljskim tehnologijam, obenem pa bodo obravnavani novi tehnološki procesi, visokotehnološke inovacije, novodobni poklici in sodobni izobraževalni programi.

V skladu s ciljem projekta za tesnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero, bodo pri izvedbi sodelovala visokotehnološka podjetja, opisani pa bodo tudi primeri dobre prakse tovrstnega sodelovanja.