Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Berlinu z zunanjo ministrico Baerbock

Berlin, Nemčija
Ministrica za zunanje zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon se bo v petek mudila na delovnem obisku pri ministrici za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Annaleni Baerbock v Berlinu. Ob obisku je predviden podpis Skupnega akcijskega načrta med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo v okviru slovensko-nemškega dialoga.

Osrednja tema pogovora med ministricama bodo aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov v luči strateškega dialoga med državama ter nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja na področju evropskih zadev in na multilateralnem področju. Slovenija in Nemčija sta strateški partnerici, ki delita poglede na najpomembnejše izzive mednarodne skupnosti.

V luči krepitve slovensko-nemškega dialoga bosta ministrici ob priložnosti obiska predvidoma podpisali Skupni akcijski načrt med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo (2022-2024), ki opredeljuje aktivnosti za sodelovanje obeh držav na področju zunanje politike in politike EU, obrambe, razvojnega sodelovanja, okolja, gospodarstva, prometa, zaposlovanja, kmetijstva, javne uprave, digitalne preobrazbe, izobraževanja, mladih, pravosodja, zdravstva in kulture. V oblikovanje načrta so vključena resorna ministrstva. S podpisom Skupnega akcijskega načrta si Slovenija in Nemčija prizadevata za nadaljnjo krepitev strateškega dialoga v skladu z Deklaracijo o poglobljenem sodelovanju med državama, ki je bila sprejeta leta 2011 ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel v Sloveniji.

Ministrica se bo v okviru svojega obiska srečala tudi z drugimi visokimi predstavniki Nemčije.