Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Rudi Medved s predstavniki dijakov in študentov o problematiki izplačevanja covidnih dodatkov

Ministrstvu za obrambo, Vojkova cesta 55, Ljubljana
Rudi Medved, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, se bo sestal s predstavniki dijakov in študentov glede problematike izplačevanja covidnih dodatkov.

Več kot 3000 dijakov in študentov, ki so opravljali študentsko delo ali praktično usposabljanje pri zdravstveni ali socialni oskrbi v času širjenja bolezni Covid-19, je namreč zaradi nespoštovanja sprejete zakonodaje v času prejšnje vlade ostalo brez obljubljenega dodatka za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve.

Čeprav Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (ZDUPŠOP) v 77. členu določa, da pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč ter tudi dijakom in študentom, ki so vključeni ali vpoklicani v opravljanju tovrstnih nalog pomoči, omenjeni dodatek pripada, si je vlada Janeza Janše dovolila ožiti zakonsko določen krog upravičencev. Do dodatka so bili tako upravičeni le dijaki in študenti, ki so opravljali prostovoljno delo.

Po ponovni preučitvi je bilo ugotovljeno, da pravna podlaga, po kateri dijaki in študenti, ki so v omenjenem času za delo prejeli plačilo ali kak drug (covid) dodatek ne bi bili upravičeni do izplačila dodatka za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve, ne obstaja. Zato je Ministrstvo za obrambo preklicalo sklep z dne 21. 2. 2022, Upravi RS za zaščito in reševanje pa naložil, da popravi navodilo, po katerem bodo dijaki in študenti upravičeni do izplačila omenjenega dodatka, tudi za preteklo obdobje. 

Po koncu sestanka, ob približno 10.30, je predvidena izjava za medije v prostorih Ministrstva za obrambo (Vojkova cesta 55, Ljubljana). Predstavnike medijev prosimo, da na Ministrstvo za obrambo pridejo vsaj deset minut pred začetkom izjave.

Dodatne informacije: Metka Grmek, 041 391 626