Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko se bo udeležila 1. Generalne skupščine nove evropske arhitekturne platforme LINA

Plečnikova hiša, Ljubljana
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bo nagovorila zbrane na 1. generalni skupščini platforma LINA. Gre za eno od 15 evropskih kulturnih platform, ki podpira delo mladih strokovnjakov v arhitekturi: od raziskav in izdelave prototipov do posredovanja novih dognanj in postopkov za okoljsko odgovorno gradnjo široki javnosti skozi arhitekturne razstave in druge dogodke. Direktor platforme je arhitekt Matevž Čelik.

Koordinator nove evropske platforme LINA je Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Osrednja slovenska visokošolska ustanova za arhitekturo je v platformo, ki bo podpirala mlade strokovnjake, povezala 28 evropskih in sredozemskih organizacij.

Cilj LINA, ki se financira iz programa Ustvarjalna Evropa, bo mobilizirati evropski arhitekturni sektor za čiste, krožne in trajnostne arhitekturne projekte v povezavi z novim evropskim Bauhausom. Prizadevanja za spopadanje s podnebnimi in okoljskimi izzivi na področju arhitekture bo povezala v evropskem programu raziskav, delavnic, arhitekturnih razstav, konferenc in založniških projektov. Podprla bo ideje, ki prinašajo estetske, trajnostne in vključujoče elemente sprememb, potrebnih za uresničitev Evropskega zelenega dogovora.

LINA – Learning, Interacting and Networking in Architecture (Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani)