Skoči do osrednje vsebine

Dvojezičnost v letu rednih lokalnih volitev - VII. posvet o izvajanju dvojezičnosti

do
Dobrovnik
Ministrstvo za javno upravo v sredo, 1. junija 2022 v Dobrovniku organizira VII. posvet o izvajanju dvojezičnosti v devetih občinah, kjer bivata italijanska in madžarska narodna skupnost.

Posveti so namenjeni postopni odpravi razkoraka med s predpisi, določenimi obveznostmi občinskih organov in dejanskim izvajanjem dvojezičnosti v praksi. Ustava Republike Slovenije namreč zavezuje občinske organe k ravnanjem pozitivne diskriminacije predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Na tokratnem posvetu, katerega gostitelj je Občina Dobrovnik, bo tema namenjena vprašanjem izvajanja dvojezičnosti v letu rednih lokalnih volitev in volitev v svete samoupravnih narodnih skupnosti. Govorci bodo spregovorili o vlogi državnih organov pri izvedbi volitev svetov samoupravnih narodnih skupnosti, o pravnih podlagah za volitve samoupravnih narodnih skupnosti, o sestavi volilnih imenikov državljanov in o izkušnjah z organizacijo volitev v zahtevnih epidemioloških pogojih.

Predstavnika Posebnih občinskih volilnih komisij iz občin z italijansko in madžarsko narodno skupnostjo bosta predstavila posebnosti pri rednih lokalnih volitvah in volitvah svetov narodnih skupnosti na Obali in Pomurju.

Gostiteljica tokratnega srečanja je Občina Dobrovnik.

Uvodoma bo udeležence (prek spletne povezave) pozdravil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.