Skoči do osrednje vsebine

Virtualna okrogla mizo 30 let Slovenije v OZN – pogled v preteklost in prihodnost

Okrogla miza predstavlja sklepni dogodek kampanje ''30 let Slovenije v Organizaciji združenih narodov'', ki smo jo ob 30. obletnici članstva Slovenije v Združenih narodih pripravili v sodelovanju z Društvom za Združene narode za Slovenijo.

Z željo približati Organizacijo združenih narodov (OZN) in dosežkov Slovenije v njej splošni javnosti, zlasti mladim, v objavah na Facebooku od 1. do 30. maja vsak dan predstavimo določen vidik delovanja Slovenije v Združenih narodih ali v eni od specializiranih agencij – od članstev Slovenije v izvršnih odborih teles in specializiranih agencijah OZN pa do prispevanja k reševanju globalnih izzivov.

Virtualno okroglo mizo bo moderiral dr. Andraž Zidar. Panelisti, ki so vsak na svoj način vpeti v delo Združenih narodov, bodo predstavili svoje videnje organizacije in vloge Slovenije v njej.

Na okroglo mizo se boste lahko prijavili preko aplikacije Webex:

Povezava na okroglo mizo
Številka srečanja: 2730 716 3184
Geslo: united

Nekaj besed o panelistih:

Veleposlanik Igor Jukič je generalni direktor za multilateralo in razvojno sodelovanje. Pred tem je bil med drugim v. d. generalnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve, vodja Sektorja za varnostno politiko in politični direktor na Ministrstvu za zunanje zadeve. V obdobju 2003–2007 je služboval na Stalnem predstavništvu RS pri Uradu OZN v Ženevi, 2015–2019 pa je bil veleposlanik Slovenije v Ankari.

Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič ima za seboj številne napotitve v tujino, tudi pri OZN v New Yorku, in sicer v obdobju slovenskega članstva v Varnostnem svetu v obdobju 1998–1999. Prav tako je bil veleposlanik v Moskvi, stalni predstavnik pri zvezi NATO v Bruslju ter pri OZN, Organizacji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Dr. Bojko Bučar je zaslužni profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Je dolgoletni predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo ter avtor številnih znanstvenih in poljudnih člankov.

Dr. Boštjan Udovič je izredni profesor s področja diplomacije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in gostujoči predavatelj na Univerzi v Salzburgu. Je strokovnjak s področja diplomatskih študij ter član domačih in mednarodnih posvetovalnih teles na področju diplomacije. Med drugim se ukvarja s položajem države v mednarodni skupnosti, kulturno in gospodarsko diplomacijo ter zgodovino diplomacije.

Sabina Carli je atašejka na Stalnem predstavništvu Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi. Pred zaposlitvijo na Ministrstvu za zunanje zadeve je bila eno leto slovenska mladinska delegatka pri OZN in šest let delala pri projektih mladinske sekcije Društva za Združene narode za Slovenijo. Bila je tudi vodja projektov na Centru za evropsko prihodnost.