Skoči do osrednje vsebine

5. svetovni dan čebel

do
Več lokacij
Slovenija in z njo ves svet bosta petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo.

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Napoved dogodkov ob svetovnem dnevu čebel:

  • Postavitev učnega čebelnjaka na Osnovni šoli Korena (19. 5., Kulturni dom Korena);
  • Organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (angleško: Food and Agriculture Organization - FAO) bo na ta dan organizirala virtualno okroglo mizo z naslovom »Angažirajmo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja« (20. 5.);
  • druga podelitev mednarodne nagrade Zlata čebela (20. 5., Državni svet RS, Ljubljana);
  • osrednja obeležitev svetovnega dne čebel na nacionalni ravni - 19. čebelarski praznik v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije (21. 5., Dolenjske Toplice).

Podrobnejši program dogodkov na svetovni dan čebel z udeležbo vodstva Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo medijem posredovan naknadno.