Skoči do osrednje vsebine

Pogovor med MIZŠ in sindikati vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva

do
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost  in šport prof. dr. Simona Kustec je v torek, 15. marca, predstavnike sindikatov vzgoje in izobraževanja (ob 14. uri) ter visokega šolstva (ob 16.30 uri) povabila na delovni pogovor.

V prostorih ministrstva se bodo pogovorili o odprtih vprašanjih in možnih rešitvah, ki bi jih bilo potrebno z namenom ponovne vzpostavitve v zadnjem desetletju porušenega ravnotežja sistemov napredovanj ter v tej povezavi plač, uveljaviti čimprej po volitvah oz. na začetku naslednjega mandata.

Nedavna stavka dela nezadovoljnih sindikalnih skupin je minuli teden po državi povzročila zaprtje nekaterih vrtcev, šol in fakultet. Že pred tem je ministrica opozarjala, da otroci, učenci, dijaki in študenti niso krivi za prekinitev učnega procesa in pozvala k pogovorom za delovno mizo.

Spomnila je tudi na sklep Vlade RS, da aktualna vlada v času, ko so že razpisane volitve v Državni zbor, ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih.

Prav tako je tudi spomnila, da je Ustavno sodišče zadržalo začasno zakonsko podlago za urgentne začasne rešitve v s pandemijo najbolj obremenjenem delu javnega sektorja, kar še dodatno ne daje upravičenosti za nove trajne rešitve in dogovore v omenjenem obdobju pred volitvami. Se je pa Vlada RS z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi se uveljavili čimprej na začetku naslednjega mandata, kar je tudi osrednji namen pogovora, ki je s sindikati vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva sklican na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti, bomo delovni pogovor neposredno prenašali na Facebook strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).