Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na 58. Münchenski varnostni konferenci

do
München, Avstrija
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo na povabilo predsedujočega konference veleposlanika Wolfganga Ischingerja udeležil 58. Münchenske varnostne konference.

Gre za eno osrednjih vsakoletnih konferenc, na kateri voditelji držav in vlad, ministri, predstavniki vladnih in nevladnih organizacij, akademiki, gospodarstveniki, predstavniki civilne družbe in mnenjski voditelji razpravljajo o aktualnih ter prihodnjih mednarodnih varnostnih izzivih in grožnjah. Letošnje konference se udeležuje več kot 30 predsednikov držav ali vlad ter okrog 60 zunanjih in obrambnih ministrov, poleg njih pa vrsta najvišjih predstavnikov mednarodnih organizacij, inštitutov ter vodilnih svetovnih podjetij.

Razprave na letošnji konferenci bodo posvečene aktualnim izzivom v globalni skupnosti, med drugim razmeram v in okoli Ukrajine, evropski varnosti, dogajanju v Indopacifiku, v Zalivu ter na Afriškem rogu. Udeleženci bodo razpravljali o odzivanju na klimatske spremembe in pandemijo ter ekonomskih posledicah le-teh. Prav tako bodo obravnavani izzivi na področju demokracije v povezavi s sodobnimi tehnologijami. Posamezne panelne razprave bodo namenjene tudi osvetlitvi vloge ZDA, Kitajske, Rusije in Nemčije v mednarodnih odnosih.

Minister dr. Logar bo sodeloval v razpravi na temo zaščite demokracije in človekovih pravic v digitalni dobi ter na tematski razpravi o evropskih integracijskih procesih za države Zahodnega Balkana v luči njihovega geostrateškega pomena ter pomena stabilnosti in razvoja regije.

Ob robu konference bo minister dr. Logar opravil tudi več dvostranskih srečanj.