Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Simon Zajc v Toulousu o vlogi vesoljskih tehnologij pri naslavljanju globalnih izzivov

Toulouse, Francija
Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc se bo 16. februarja 2022 udeležil srečanja neformalnega Sveta EU za konkurenčnost in Sveta Evropske vesoljske agencije, ki bosta potekala v mestu Toulouse v Franciji. Osrednje teme obeh sestankov bodo upravljanje vesoljskega prometa, predlog novega programa za varno povezljivosti ter pospeševanju uporabe vesoljskih tehnologij za reševanje aktualnih globalnih izzivov.

Na sestankih bodo ministri EU in Evropske vesoljske agencije (ESA) razpravljali o nadaljnjem razvoju vesoljske tehnologije. Le-ta je vedno pomembnejša pri kreiranju novih delovnih mest v EU, hkrati pa se prav zaradi hitre rasti sooča z novimi izzivi, kot je prevelika gostota vesoljskega prometa in nevarnost, ki jo za delujoče satelite predstavljajo vesoljski odpadki in drugi vesoljski objekti. Evropska Komisija je zato napovedala urejanje področja vesoljskega prometa. Za zagotavljanje suverenosti in avtonomnosti pa bo predstavljen še predlog vesoljskega programa EU na področju varne povezljivosti. Ta bo po programu Copernicus, ki se ukvarja z opazovanjem Zemlje ter Galileom, ki omogoča navigacijo, tretji večji vesoljski program EU, ki bo zagotovil dostop do interneta po celotni Evropi tudi njenim bolj odročnim delom, ter povečal tehnološko in politično suverenost EU.

Zaradi svojega globalnega obsega in hitrega tehnološkega razvoja lahko vesoljske tehnologije bistveno prispevajo, ne samo pri identificiranju, pač pa tudi pri reševanju nekaterih največjih globalnih izzivov, s katerimi se sooča današnji svet. Podnebne spremembe so že v fazi, ko je potrebno hitro ukrepanje, zato je združevanje moči na tem področju ključno za uspeh. To je tudi eden od predlogov v obliki novih »pospeševalnikov« in »inspiratorjev«, ki bo predstavljen na srečanju Sveta ESA.

Po zaključenih sestankih bomo poslali sporočilo za javnost.