Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra dr. Jožeta Podgorška v Združenih arabskih emiratih

do
Dubaj, Ajman, Združeni arabski emirati
Minister dr. Jože Podgoršek bo na delovnem obisku v Dubaju in Ajmanu, Združeni arabski emirati.

Prvi del obiska bo namenjen spodbujanju poslovnega sodelovanja med državama z namenom prodora slovenske živilske industrije v ZAE. Na slovenskem paviljonu na EXPO Dubaj bo potekal poslovni forum »Slovenija - zelena miza Evrope«, ki ga organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na forumu se bo predstavila slovenska živilsko predelovalna industrija in podjetja s svojimi proizvodi. Predstavljene bodo najboljše rešitve s področja kmetijstva in živilske industrije v Sloveniji ter pomen celotne panoge za slovenski prostor.

V okviru poslovnega obiska bo minister dr. Podgoršek z gospodarstveniki iz 23 podjetij obiskal tudi največji specializirani živilski sejem v regiji »Gulfood«. Slovenija si želi v prihodnje utrditi svoj ugled in predstaviti odlične prehranske proizvode tudi preko dogodkov, kot je ta sejem.

Minister se bo ločeno srečal tudi z ministrico za podnebne spremembe in okolje ZAE Mariam Mohammed Saeed Al Mheiri, v okviru obiska pa bo podpisan tudi memorandum o soglasju med ministrstvoma, ki se nanaša na sodelovanje na področju trajnostnega razvoja in prehranskih sistemov.

Minister si bo z delegacijo GZS ogledal tudi bodoče prostore možnega stalnega razstavnega prostora Dubaj Global Connect, ki bi lahko bil največji stalni razstavni prostor (showroom) za slovensko hrano. Skupaj s predstavniki gospodarstva bo opravil tudi pogovore z vodstvom gospodarske zbornice v emiratu Ajman.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS bo v vsebinskem sklopu »Food, Agriculture & Livelihoods« (ki se začne 17. 2.) na slovenskem paviljonu na EXPO pripravilo interaktivno tematsko razstavo, s katero bo opozarjalo na globalno problematiko odpadne hrane, ki se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige.

Medijem bomo po dogodku posredovali sporočilo za javnost.

Podrobnejše informacije / dogovori za izjave: Luka Kočevar, gsm: +386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si